Jakpak se chystáte prostřít svůj stědrovečerní stůl? Nové trendy i českou klasiku nám představili učitelé Hotelové školy v Třebechovicích.

„Pokud jde o barvy, pak byste letos měli vánoční tabuli určitě ladit do odstínů modré,“ vysvětluje Zdeněk Holler, vyučující techniku obsluhy a služeb i technologii přípravy pokrmů. Zmiňuje také vloni módní fialovou a před dvěma lety preferované kombinace v černé barvě. Sám ale jednoznačně dává přednost klasice.

„K Vánocům už tradičně patří červená a zelená,“ říká Zdeněk Holler. A přidává zajímavost od svého rodinného štědrovečerního stolu: „Pod talíře vždy dáváme šupinu z kapra pro štěstí, když skončí večeře, každý ji tam najde.“

Učitelka hotelového provozu Martina Pelikán má ráda domácí vánoční cukroví a dobrý čaj, při rozbalování dárků prý u nich nikdy nesmí chybět sklenička sektu.

„Babička s dědou pocházejí z vesnice a moc se mi líbí zvyk nejprve dát najíst všem zvířátkům ve stavení,“ vzpomíná Martina Pelikán. Takový obyčej se dá klidně přenést i do měst, když třeba nasypete sýkorkám. Zítřejší večeře u Martiny Pelikán nezapře staročeskou tradici. „Bude kapr na černo a připravíme i houbového kubu,“ dodává.

Na východě Čech se štědrovečerní menu zpravidla skládá z polévky, smažené ryby, bramborového salátu, řízku i vinné klobásy. Část republiky, hlavně Morava, však vinnou klobásu „nezná“.

JAN KORBEL

„Stačí jen trocha odvahy, aby vaši milí zůstali v údivu“

Hradec Králové – Balicí papír a kousek stužky na převázání už dávno nemusejí být jediným „náčiním“ k ozdobení vánočního dárku.
„Stačí si jen dát trochu práce a z odstřižků, které zbyly, vytvořit třeba vějíř, který hned celý dárek oživí,“ říká Lenka Mládková z hradecké dárkové služby, která teď sídlí v TJ Sokol na Eliščině nábřeží.

Oproti loňským Vánocům, kdy dominovala především hnědá s oranžovou, se letos hlásí o slovo znovu červená se zlatou. „Je to velmi elegantní kombinace. S těmito barvami si jde pohrát. Můžete vymyslet tisíce variant,“ říká Mládková.

Lidé by se podle ní neměli bát trochu balíčky pod stromečkem oživit. „Pokud si však budou chtít být svým výtvorem jisti, mohou jej vložit do rukou odborníka. My už máme zkušenosti a spoustu nápadů,“ dodala Lenka Mládková.

Jednoduché triky, jak okouzlit příbuzné


1. Z odstřižků udělejte vějíř.
Stačí jen ze zbylých kousků poskládat principem „harmoniky“ vějíř, kterým doplníte klasickou mašli. Dárek má hned jiný šmrnc.

2. Dodejte sušený pomeranč, citron nebo perníček.
Kdo má rád přírodní věci, stačí jen na šňůrku přivázat sušený citron či pomeranč, doplnit to třeba skořicí nebo perníčkem a vkusná ozdoba je na světě. Pro náročnější je možné ze sušených plodů, makovic, slámy a dalších produktů vytvořit rádoby květinovou vazbu, kterou pod stuhu dolepíte.

3. Nebojte se korálků.
Úplně jednoduchým, ale kouzelným doplňkem dárku, je několik korálků navlečených na drátku. Opět stačí jen přichytit pod stužku.

4. Kupte si andílky.
Dnes už není problém si v obchodě pořídit nalepovací andílky, sněhuláky či zvonečky. Pak stačí jen vybrat to nejhezčí místo na dárku. Jinou variantou jsou postavičky na kolíčku.

5. Vyberte si textilní stuhy.
Bývají krásné, rozmanité a působí mnohem honosněji. Jinou variantou mohou být i ty z přírodních materiálů.

SILVIE ŠPRYŇAROVÁ