„Stejně tak jako v lidových a křesťanských tradicích jsou Velikonoce každý den jiném tak i my se snažíme každý den obnovovat program," uvedla v místnosti plné velikonočních propriet Jitka Kučerová z hradecké Kulturní a vzdělávací společnosti, kterou jsme na statku zastihli o Bílé sobotě. Tedy dnem, kdy byl podle liturgických tradic Ježíš ukládán do hrobu. O velikonočních svátcích se tento den doma bílilo, vařily a pekly se obřadní pokrmy, pekly se mazance a beránci, muži a chlapci pletli pomlázky, zdobila se vajíčka.

„I my se o Bílé sobotě věnujeme výrobě kraslic," dodala Jitka Kučerová s dodatkem, že o Velikonoční neděli se na Šrámkově statku budou plést pomlázky a ona sama doma udělá mazanec, který dá ochutnat všem návštěvníkům, kteří se na statek vydají v pondělí. Jeho recept však neprozradila. „Je to rodinné tajemství," řekla Jitka Kučerová s úsměvem a zavzpomínala, které otázky týkající se svátků jí nejvíce od návštěvníků překvapily.

„Asi nejvíce mě překvapily dotazy na to, kdy byla Poslední večeře Páně a proč je tu takové ticho," uvedla Jitka Kučerová a hned přispěchala s odpověďmi. „Poslední večeře Páně byla na Škaredou středu. Na Zelený čtvrtek odlétly zvony do Říma. Poté následuje Velký pátek, který je dnem smutku. V tento den byl totiž Ježíš vyslýchán, odsouzen a ukřižován," informovala Jitka Kučerová s tím, že ticho, které by se dalo na Šrámkově statku krájet, je příznačné pro tyto sváteční dny: „Je to čas rozjímání a očekávání znovuzrození."