Na výstavě je na šest desítek šatů od druhého poloviny 19. století do 70. let 20. století, součástí expozice je také pohled na svatební tabuli, fotografický ateliér či ukázky svatebních oznámení. "Vystaveny jsou především dámské šaty, protože mužské se příliš nedochovaly. Muži své svatební šaty nosili při různých jiných příležitostech, zatímco ženy si své svatební šaty schovávaly," řekla autorka výstavy Zdena Lenderová.

Nejstarší vystavené šaty jsou z hedvábí a doplňují je tylové krajky, výstava nabízí například také šaty z růžového šantungu vyrobené v roce 1962 v pardubickém salonu Modela.

"Svatební šaty samozřejmě podléhaly módním trendům dané doby, do první poloviny 20. století se používalo především hedvábí, potom nastupovaly i jiné materiály, měnily se tvary, například kolem druhé světové války byly velmi oblíbené kostýmky," řekla Lenderová.

Výstava přibližuje svatební šaty nejrůznějších barev, nevěsty před desítkami let však musely zapomenout na svatbu ve sněhobílých šatech. "Naši předci neuměli hedvábí dokonale vybělit, takže ty šaty mohly být v nejlepším případě světle krémové, ale nevěsty si vybíraly i jiné barvy. Pouze pro odvážné byla modrá barva, protože se říkalo, že modré svatební šaty znamenají, že žena bude potom samá modřina," řekla Lenderová.