Necelé dva měsíce zbývají do vypuknutí jednoho z největších hudebních festivalů v České republice. Rock for People, který rozloží své scény 3. až 6. července opět na hradeckém letišti v areálu Festivalparku, slibuje neskutečnou podívanou.

Už teď je zřejmé, že organizátoři nechtějí usnout na vavřínech a po loňském obrovském úspěchu si chtějí sáhnout na další. Potvrzených kapel každým dnem přibývá. Nyní jich je pětačtyřicet, z nichž třicet přijede ze zahraničí.

Neskrývaným tahákem letošního ročníku budou zajisté britští The Prodigy. Tahle partička, která vznikla před dvaceti lety, se umí měnit jako chameleon. V jejím hudebním rejstříku najdete styly od rave k hardcore techno, hrála i alternativní rock, breakbeat nebo punk. Přesto si The Prodigy zachovávají svoji identitu, kterou poznáte na míle daleko. Jejich alba Music for Jilted Generation a The Fat of The Land patří k nejúspěšnějším deskám desetiletí.

Zástupců britské hudební scény bude ale mnohem víc. Z Ostrovů přiletí také Morcheeba, k níž se po sólové dráze opět připojila zpěvačka Sky, dalším esem v rukávu budou Skunk Anansie a Muse. „Muse jsou vzácným příkladem nezávislé kapely, která se dostala na samotnou špičku hudebního showbyznysu, aniž by rezignovala na svou uměleckou vizi nebo se uchýlila ke kompromisům. Troufám si tvrdit, že na Rock for People představí show, kterou drtivá většina návštěvníků ještě nezažila,“ říká Michal Thomes z pořádající agentury.

Z českých osvědčených kapel přijedou Kryštof s Richardem Krajčem, Blue Effect Radima Hladíka nebo Čechomor. To však rozhodně není úplný výčet a kapel, interpretů a dalších umělců se představí na Rock for People více než 150.

Už nyní se začínají prodávat vstupenky. Kdo nezaváhá a koupí si lístek v květnu, dá za něj 1500 korun. V červnu bude stát 1570 a na místě rovných 16 stovek. V nejbližších dnech se dostanou do prodeje přes oficiální stránky festivalu i jednodenní vstupenky. Ceny se budou pohybovat od 1090 korun do 1280 korun podle toho, kdy si je zakoupíte. Se slevou mohou počítat držitelé karet ISIC, ALIVE, ITIC a také děti či hendikepovaní návštěvníci.

Rock for People má dlouholetou tradici. Nyní se navíc jako jediný festival v republice zařadil do prestižní evropské festivalové asociace Yourope. Ta sdružuje první ligu mezi festivaly v Evropě.

Co se chystá pro rok 2010:

23. dubna - Majáles, Šimkovy sady Hradec Králové

1. – 2. května – Gurmán – slavnosti jídla a pití, Festival park, NOVINKA
Akce určená všem milovníkům dobrého jídla a pití, a také pivního moku. Představí se desítky restaurací a pivovarů z celé České republiky. Své kulinářské umění předvede dvacet restaurací a zlatavý mok nabídne více než dvacet pivovarů. Akce se může pyšnit kuchařskými esy, jako jsou Zdeněk Pohlreich, Emanuele Ridi nebo Jan Punčochář. Své triky předvedou barmani nebo baristi, kteří se utkají v mezinárodním klání v přípravě kávy.
Jednodenní vstupné přijde na 90 korun. Dvoudenní permanentka stojí 150 korun.
/jak probíhal gurmánský festival, najdete zde/

23. dubna - Český majáles
Jedním z prvních hudebních festivalů je Český majáles, který se v pátek zastaví i v Hradci Králové. Jména skupin, které se představí v Šimkových sadech, hovoří za vše: Kryštof, Horkýže Slíže, Vypsaná fiXa, MIG 21, Sto zvířat a UDG. Areál se otevře ve 14 hodin a na konci večera se bude volit král majálesu.
/foto a info z majálesu si prohlédněte zde/

22. – 23. května – American Hot Wheels
, Festival park, NOVINKA
Setkání nejen milovníků historických amerických automobilů z domova i zahraničí, staré dobré stroje Harleye – Davidson a ohlušující rachot motorů. Řidiči si vyzkouší jízdu zručnosti, jízdu pomalosti, závod ve sprintu na 1/8 míle, soutěžit budou o nejlepší zvuk či gumování ve vyhrazeném areálu. Adrenalinovou záležitostí bude horolezecká stěna a možná i trochu vodní fotbal.
/vše čtěte zde/

29. května - Na jednom břehu, Letní kino Širák

19. června - Smiřický hrnec, fotbalový stadion SK Smiřice

3. – 6. července – Rock for People, Festival park
Zavedená stálice v podobě největšího hudebního festivalu v České republice.

9. - 11. července - Motosraz v Prasku u Bydžova, letní areál

24. července – Pleasure Island, Festival park, NOVINKA
Novinka v oblasti taneční muziky. Na jeden den si areál zamilují vyznavači elektronických rytmů a laserových show.

30. – 31. července – Play Fast or Don´t , Festival park, NOVINKA
Trocha tvrdé muziky v podobě hardrocku, hardcoru nebo metalu.

30. července - 1. srpna - Motosraz Iron Bikers - bývalé kasárny Chlumec n. C.

18. – 21. srpna – Hip Hop Kemp, Festival park
Druhá ze stálic. Do Hradce se sjedou špičky v oboru z celého světa.

podzim - Bienále výtvarného umění Hradec Králové, NOVINKA
Umělecká díla zasazená do netradičního prostoru vytvoří kouzelnou atmosféru. Ve Festival parku se představí díla asi patnácti až dvaceti mladých tvůrců - a to z České republiky, z Polska, Německa, Slovenska a Rakouska. Nepůjde jen o sochy či plastiky, ale také o umělecké 3D objekty nebo velkoformátová plátna a audio i video projekce.
/o prvním ročníku výtvarného "festivalu" se dočtete zde/

10. - 12. září - Truckfest, Festival park

květen - září - Letní parket ve Výravě - /podrobnosti k programu najdete zde/

.

Festivaly, které se konaly na hradeckém letišti v roce 2009:

Zde najdete více o jednotlivých akcích včetně bohatých fotogalerií.
Metalomanie, Rock for People (video, foto, souhrnné články), Summer of Love (foto, články), Hip Hop Kemp (fotoreportáž), Semtex festival, Truckfest (fotogalerie)

.

Další letní společenské akce, koncerty a festivaly za rok 2009 na Královéhracku si prohlédněte zde:
Vyznavači zábavy se připravují na festivalové léto

.

Máte akcí málo? Přinášíme další tipy ve východních Čechách:
Koncerty a festivaly na Chrudimsku najdete zde.