Ale nepočítejte s tím, že slavnou legendu uvidíte v Hradci nebo v Pardubicích. Kdepak. Eláni zavítají do Rychnova nad Kněžnou. A den D se už nezadržitelně blíží. Jeviště na fotbalovém stadionu vyroste co nevidět. Show vypukne už v pátek 22. června.

Velkolepá show pro lidi

To, že své fanoušky berou členové jako jeden z nejdůležitějších dílků celé skládačky jejich úspěchu, potvrzuje i Jožo Ráž. Ten totiž na koncert přiletí přímo ze své dovolené. „Hlavně se těšíme na naše fanoušky a uděláme všechno pro to, aby se skvěle bavili. Doufám, že přijdou a budou s námi zpívat," říká frontman Elánů.

Na druhou stranu přiznává, že sláva a vše s tím spojení není zrovna procházka růžovou zahradou. „Je to těžký život. Sláva a popularita jsou otrava, ale bez toho se to dělat nedá a my to děláme hlavně pro lidi," dodává muž, který se ve svém životě podruhé narodil. V roce 1999 měl vážnou dopravní nehodu na motorce. Tehdy se nikdo neodvážil spekulovat, jak všechno dopadne. Několik měsíců byl Jožo Ráž upoután na lůžko a prodělal řadu operací. I přesto vše zdolal a k Elánu se vrátil. Někdo by mohl říct, že se mu tím změnil život, ale on to tak necítí. „Nemyslím si, že by mi změnila život. Jen jsem přestal tolik spěchat," říká.

Za jeho úspěšný návrat k běžnému životu vděčí i svému kolegovi z kapely Vašo Patejdlovi. V době, kdy byl Jožo Ráž v komatu, k němu chodil a do sluchátek mu pouštěl právě písně Elánů. „Určitě mi to pomohlo. Jsem za to Vašovi nesmírně vděčný," dodává muž, který toho podle svých kolegů mnoho nenamluví.

V poslední době se však stále častěji začali objevovat zprávy, že by do dvou let mohl Elán být minulostí. „Jednou to určitě přijde, ale nemůžeme říct, kdy to bude. Já to zatím neberu vážně," tvrdí kytarista a zpěvák Ján Baláž. To, že tato otázka zřejmě není na pořadu dne, potvrzuje i Vašo Patejdl. „Když měl Jožo v roce 1999 těžkou havárii, vypadalo to, že Elán už nikdy fungovat nebude. Ani tehdy, ani nyní nepřemýšlíme o tom, co by bylo, kdyby Elán neexistoval. Nač stahovat kalhoty, když brod je ještě daleko. Až to přijde, budeme se na to muset připravit a budeme se tomu muset přizpůsobit."

Že by kapela, která je přirovnávána často k továrně na hity, měla skončit, si nechtějí připouštět ani fanoušci. Jejich písně zná nejen generace čtyřicátníků, ale i teenageři. „Naše texty mají smysl a tak se dají leho zapamatovat. Navíc hity jsou darem Božím a kdo si je umí z vesmíru získat, ten je má. Kdo to neumí, tak se jen marně snaží," věří Jožo Ráž. On sám nemá žádnou oblíbenou píseň z jejich „dílny" ale možná to bude i tím, že údajně ve volném čase muziku neposlouchá. „Jak trávím volný čas je tajný," směje se.

Avšak 22. června na fotbalovém stadionu v Rychnově nad Kněžnou si návštěvníci koncertu užijí muziky víc než dost. Show, kterou skupina pro své fanoušky chystá, má být velkolepá. A přestože se doba mění, podle Jožo Ráže to pro Elán neplatí. „Elán je stále stejný a vždy bude! Elán je prostě Elán!"

Vyprodejte stadion a užijte si skvělou show!

Už jen necelý měsíc zbývá do akce, která bude pro Rychnov a nejspíš i celý okres největší podívanou v novodobé historii. V pátek 22. června se fotbalový stadion změní k nepoznání. V jeho areálu vznikne koncertní pódium, na němž vystoupí československá legenda, skupina Elán.

Celou scénu budou technici, „bedňáci" a další lidé v týmu stavět tři dny a přiveze ji sedm kamionů. Nebude chybět ani několik velkoplošných obrazovek, aby o žítky nepřišli ani lidé v zadních řadách. „Vše bude propracované do detailů," slibují organizátoři.

Lístky jsoustále k mání v předprodejní síti Ticketstream nebo Cestovní agentuře Eurocentrum v Rychnově nad Kněžnou a Kostelci nad Orlicí. Skvělý zážitek si užijete za 590 korun. Pokud si vstupenku koupíte až na místě, přijde vás to na 650 korun. Pro ty, kteří nechtějí tančit, jsou připraveny i lístky k sezení, které stojí 790 korun. Koupit se dají jen v Cestovní agentuře Eurocentrum.

Tak neváhejte a vyprodejme společně rychnovský fotbalový stadion! Koncert Elánů za to rozhodně stojí!