Tou hlavní je rozšíření o druhý festivalový den s názvem Rock-Air, který udělá radost nejen všem příznivcům rockové hudby. Vyzpovídali jsme organizátorku akce 
TEREZU OTAVOVOU, která 
prozradila na co se mohou 
letos návštěvníci těšit.

Co vlastně znamená 
festival Rap-Air?
Festival Rap-Air je hudební akce určená především mladší věkové skupině.
Jeho hlavním cílem je podpořit začínající interprety, taneční skupiny, fotografy a grafiky v jejich tvorbě a umožnit jim vystoupit po boku jejich zkušenějších kolegů.
Víme, že pro začátečníky je velmi složité získat možnost prezentovat svou tvorbu.
V loňském roce jsme takto pomohli dvěma mladým mužům, kteří do té doby vydávali svou tvorbu pouze na internetu a příležitostí pro vystoupení mnoho neměli.
Bezprostředně po tomto koncertu začali získávat nabídky na více akcí, spojili se s nahrávací společností, která byla na tomto koncertu přítomna, a rozjeli svou kariéru naplno. Dnes je tento koníček živí a jejich koncerty jim plní více jak polovinu týdne.

Jakým způsobem těmto umělcům pomáháte?
Kromě již zmíněné možnosti vystoupit na tomto festivalu, podporujeme mladé lidi mnoha dalšími způsoby.
Tím hlavním je přítomnost nahrávací společnosti Blakkwood, která v případě, že je některý z vystupujících zaujme, nabízí možnost podpory s nahráním písně a natočením klipu. Dále také spolupracujeme s mnoha promotéry klubů, kterým tyto vystupující doporučíme.
Do soutěže o možnost vystoupení na Rap-Airu se přihlásilo více než 20 interpretů. Z nich jsme vybrali deset nejlepších a dále už rozhodovali pouze lidé prostřednictvím internetové ankety.
S jejich tvorbou se tak mohli účastníci seznámit už před zahájením této akce a prostřednictvím sociálních sítí ji rozšířit mezi své známé.
Momentálně má událost na sociální síti Facebook sledovanost od více jak osmdesát tisíc lidí.

Koho lidé na festivalu Rap-Air uvidí a uslyší?
V pátek na akci s názvem Rap-Air 2015 se představí špičky rapové scény nejen 
z východních Čech. Návštěvníci se mohou těšit na: Blakkwood – MAAT, Jay Diesel, Sharlota, Renne Dang, Viktor Sheen, Amco a 1210 Symphony. Dále na Jackpota a Logica, kteří před nedávnem vydali novou desku. Akci navštíví také oblíbený Tafrob, který se svými klipy na síti Youtube přesahuje milionové hranice sledovanosti.
Nepostradatelným bodem programu je také rychnovský dj a producent Saklovsky, který bude celou akci hudebně doprovázet.

Ze začínajících umělců poté byli vybráni Blackfish z Ústí nad Orlicí, Vik Hackell a Marcus z Trutnova, Dom Speed z Olomouce a Jay Skidy z Hradce Králové. Dále se zde budou prezentovat tři vynikající taneční skupiny, které sklízejí spoustu ocenění z tanečních soutěží. Tou první je skupina New Direction z Hradce Králové. Dále pak MAD Style z Třebechovic a taneční trio doplní i místní skupina Rose Girls.
Prostor dáváme také fotografům, kteří nám z celé akce zachytí ty nejlepší momentky. Těšit se můžeme na Petra Prasličku z Vysoké nad Labem, Daniela Bureše z Častolovic, Kateřinu Siegelovou z Týniště nad Orlicí a Cvakmat z Hradce Králové. Zapomenout však nesmíme na naše úžasné grafiky, kteří pro nás chystají plakáty, vstupenky, letáčky a propagační materiály – Kateřinu Siegelovou a Michaela Purmenského.

Co všechno se bude dít na Rock-Air 2015?
Druhý den festivalu, který se uskuteční v sobotu, je určen všem milovníkům rockové a popové hudby. Návštěvníci se mohou těšit na dvě místní a velmi oblíbené kapely Beergate a Ulanbátar, kteří celou akci zahájí.
Dále na moravskou kapelu Horkou ji Slízej, která je velmi žádaným revival skupiny Horkýže Slíže. Hlavní hvězdou večera však bude Voxel, který získal cenu Českého Slavíka.

Kdy a kde se akce uskuteční?
Akce se koná, tak jako každý rok, třetí týden v červenci, tedy už od zítřka (24. – 26. července) v areálu Autobazaru
a Autoservisu Precis v Týništi nad Orlicí (vedle firem Assa Abloy a HP Tronic).
Otevření areálu je plánováno od 18 hodin. Předpokládaný konec je v jednu hodinu v noci. Na všechny příznivce rapu se těšíme.

Soutěžte s Deníkem o vstupenky na RAP–AIRTři vylosovaní výherci, kteří správně odpoví na soutěžní otázku získají po dvou vstupenkách. Soutěžní otázka: Jaké ocenění získal Voxel v loňském roce? 
Své odpovědi posílejte na: rychnovsky@denik.cz do pátečního poledne. Připojte telefonní kontakt.

Tým LEFR