"Přehlídku jsme museli rozdělit, protože Projektu 100 se letos účastní takové množství kin, že se to najednou nedá zvládnout,“ uvedl organizátor Projektu 100 pro Rychnov Jan Tydlitát (na snímku). Do letošního čtrnáctého ročníku se zapojila stovka kin. ,,Filmy jsou často pouze na jedné kopii, která musí být den po promítání někde úplně jinde. To je při tomhle množství zúčastněných kin problém,“ vysvětloval situaci Tydlitát.

Tím, že se přehlídka rozdělila na dvě části, je umožněno promítání každý týden. ,,Kdyby se promítalo třeba jen jednou za čtrnáct dní, ztratil by Projekt 100 charakter přehlídky. Na diváky už by to nemělo takový dopad,“ popisoval Tydlitát.

První část projektu se uskuteční od 11. března do 22. dubna. Každý čtvrtek diváci uvidí jedno představení, celkem se tedy bude promítat sedmkrát. Zbylé tři filmy počkají na své uveřejnění do září. ,,Přehlídku zahájíme filmem Luise Buñuela Nenápadný půvab buržoazie. K němu je jako předfilm přiřazen Andaluský pes,“ uvedl Tydlitát. Další úterý uvidí diváci drama Želvy mohou létat. Jedná se o iránsko–irácký snímek popisující život dětí v utečeneckém táboře.

V úterý 25. března se bude promítat dílo Dušana Hanáka Obrazy starého světa. Hanák se nechal inspirovat cyklem fotografií Martina Martinčeka. ,,Film zachycuje život starých lidí živořících v malé vesničce na pokraji bídy. Protože to nebylo zrovna populární téma, nesměl se snímek patnáct let vysílat,“ popsal osud díla Tydlitát.

Týden nato bude následovat němý film Kabinet doktora Caligariho. Snímek z roku 1920 se odehrává v prostředí léčebny pro duševně nemocné. Z dvacátých let minulého stoleti diváky přenese do současnosti další snímek – Ty, který žiješ. Moderní švédský film z roku 2007 se zaměřuje na mezilidské vztahy a seberealizaci.

,,Patnáctého dubna promítáme kultovní mexický film Svatá hora ze sedmdesátých let. Jako poslední uvidí rychnovští diváci německý snímek Aguirre, hněv boží. Ten pojednává o dobývání Ameriky a hledání Eldoráda,“ sliboval Tydlitát.

Zahájení letošního ročníku Projektu 100 se uskutečnilo v pražském kině Aero. Promítání se zúčastnil i Dušan Hanák, autor jednoho ze snímků.

(luc)