Na Poláčkově létě vystoupil poněkud neznámý pěvecký sbor X tet z Rychnova nad Kněžnou s repertoárem nejkrásnějších evergreenů.

 

Jeho vedoucí a sbormistryně Dagmar Zemánková sice říká, že sbor existuje už sedm let, ale mění se jak členové, tak i jejich počet: „Zpíváme si pro radost, sem tam někde vystoupíme, pravidelně na výstavě betlémů, ale teprve letos se nám daří víc se představit veřejnosti.“

A pro veřejnost je to velká škoda, že o existenci tohoto tělesa neví. „Obzvlášť pro nás, střední generaci, je právě tahle muzika skvělá. Jsem Rychnovák celý život a mrzí mě, že jsem o tomhle souboru nic nevěděl. Je báječný,“ udiveně se vyjádřil jeden z návštěvníků divadla.

Jaká je to muzika? Dagmar Zemánková má za to, že hlavně líbivá: „Měla by být hlavně pohodová. Hledáme staré evergreeny, swingové melodie, starší hity. Trochu se nám teď změnilo osazenstvo, přišly mateřské dovolené , ale teď jsme už snad kompaktní a budeme se už jenom zlepšovat,“ soudí vedoucí X tetu.

Trochu nespravedlivě opomíjený sbor by do svých řad přijal i další zpěváky: „Jsme komorní sbor a ten může mít až dvacet pět členů, takže klidně soprány, alty, tenory – všechny přivítáme,“ těší se Dagmar Zemánková. A váhat nemusí ani muži, i teď už tři stateční zpěváci se sborem vystupují.