Možná trochu jako vojenské a policejní mnévry bude vypadat první červnový den v okolí náměstí F. L. Věka. Stejně jako před rokem se město ve spolupráci s jednotlivými složkami integrovaného záchranného systému rozhodlo Mezinárodní den dětí oslavit přehlídkou sborů a techniky, která se stará o životy, zdraví a bezpečnost lidí.

Den bezpečnostních a záchranných složek se letos koná již popáté. Ani tentokrát nebude nouze a skvělou zábavu. Během celého dne se představí hasiči, policisté, strážníci, vojáci, záchranáři, horská služba a další.

Ani Rychnovský deník nebude na této akci chybět. Kromě soutěže vyhlášené městem budou moci děti soutěžit i s Deníkem. Na své si však přijdou zajisté i dospělí. Nezapomenutelným zážitkem se dozajista stane vystoupení Vojenského uměleckého souboru Ondráš, který se představí od 14 hodin. V České republice působí jako jediné profesionální těleso svého druhu, které patří ke špičce ve svém oboru.

Sídlí v Brně a jeho zřizovatelem je ministerstvo obrany. Soubor je tvořen mladými talentovanými umělci, ať již hudebníky, zpěváky či tanečníky. Inspiraci čerpá z lidové tradice, z projevu nejlepších zpěváků a vynikajících primášů, ale i hudebních velikánů, kteří měli vztah k lidové tradici, hudbě a tanci jako například Leoše Janáčka, Bély Bartóka či Jaroslava Juráška.

Vojenský umělecký soubor Ondráš se dramaturgicky zaměřuje především na národopisné oblasti Moravy a Čech. V repertoáru se však nezřídka objevují i čísla, jejich inspirací se staly lidové tance a melodie regionů Slovenska, Maďarska či Rumunska.

Šíře uměleckého záběru tohoto téměř stočlenného kolektivu je svým způsobem jedinečná. Soubor každoročně uskuteční 150 až 200 vystoupení po celé republice a s úspěchem reprezentuje i v zahraničí, kde získal řadu ocenění i nové příznivce. Ze zemí světa již navštívil Izrael, Japonsko, USA, Německo, Anglii, Holandsko či Litvu.

Program dne

9 hod. vystoupení mažoretek pod vedením Veroniky Rydlové vystoupí žákyně ZŠ Dobruška

9.15 hod. slavnostní nástup příslušníků bezpečnostních složek IZS

Ukázky činnosti jednotlivých složek IZS:

10 hod. ukázka požárního útoku nejmladších hasičů SDH Křovice pod vedením Marcely Šanovcové

10.20 hod. ukázka zásahu pořádkové jednotky Policie ČR

10.35 hod. ukázka záchrany zraněné osoby ve výšce v podání HZS Královéhradeckého kraje

10.45 hod. ukázkové vystoupení psovodů v podání Městské policie Litvínov na trávníku u knihovny

11 hod. seskok parašutistů na náměstí F. L. Věka

11.15 hod. ukázka záchrany zraněné osoby při dopravní nehodě

11.30 hod. ukázka funkčnosti historické hasičské techniky

11.30 hod. pěnová show

11.45 hod. vylosování výherců ankety a předání upomínkových předmětů

13.15 hod. ukázka zásahu pořádkové jednotky Policie ČR

13.30 hod. vystoupení psovodů

14 hod. vojenský umělecký soubor Ondráš Brno koncert orchestru lidových nástrojů

Paralelně bude probíhat tento doprovodný program:

• výstava Zdeňka Zídka z historie četnictva a finanční stráže ve Společenské centru Kina 70

• ukázka záchrany zraněné osoby ve výšce

• ukázka modelů pozemní vojenské techniky

• ukázka pochodu Čestné jednotky posádkového velitelství Praha

• ukázka měření rychlosti

• ukázka funkčnosti historické hasičské techniky

• ukázka dobových uniforem

Soutěžte s Deníkem o zajímavé ceny!

Při velkolepém dětském dni v Dobrušce nemůže Rychnovský deník chybět. A nepřijde rozhodně s prázdnou.

Pro všechny děti budeme mít připravenu soutěž o pět zajímavých cen, mezi nimiž jsou skateboard, poukázky na návštěvu lanového parku v Deštném v Orlických horách a jízdu na terénních tříkolkách, možnost vyzkoušet si golf, trička, stolní hry, pexeso a spoustu drobných cen. Zkrátka ale nepřijdou i ostatní soutěžící pro něj máme sladkosti.

Vše bude velmi jednoduché. V pátek 1. června, tedy přímo v den akce, vyjde v Rychnovském deníku soutěžní kupon v podobě skládačky. Její jednotlivé dílky budou ukryty někde na novinových stránkách tohoto vydání a vy budete mít za úkol je vystřihnout a správně složit a nalepit do kuponu. Poté ještě budete muset zodpovědět jednu otázku a odevzdat jej s vyplněným jménem, přijímením a adresou u stánku Deníku. Kupony budeme vybírat během celého dne. Noviny si budete moci zakoupit přímo u stánku. Za šestnáct korun budete moci vyhrát ceny v hodnotě několika tisíc.

Pět výherců vylosujeme před koncem akce, ale všichni, kdo se zúčastní, od nás dostanou malou sladkost. Přijďte a vyhrajte skvělé ceny!