Už v minulém týdnu sehráli Libňatovští ochotníci představení na motivy povídky Karla Čapka O šťastném chalupníkovi. V sobotu zažijí velkou premiéru Havlovice, kde své Proměny uvede místní obnovený ochotnický spolek. V příštím týdnu se pak před diváky poprvé s novinkou postaví také členové Spolku divadelních ochotníků Alois Jirásek v Úpici.

Takovou aktivitu ochotnických souborů nepamatují za poslední léta ani nejstarší pamětníci.

Tři stovky diváků v Libňatově

Diváci v Libňatově viděli novou hru místního souboru po dvou a půl letech. Na scénu se tentokrát postavilo šest herců, dvě děti a další komparzisté. Hodinové představení s regionálním podtextem o zprvu utrápeném chalupníkovi, třech božích přáních a o typicky pohádkovém konci tvůrci okořenili nevšední komunikací s diváky nebo o videoprojekci. „V řadě předešlých her jsme museli často scénáře očesávat, aby se diváci nenudili. Tentokrát jsme do hry texty přidávali. Abychom návštěvníky nezvali na dvacetiminutový štěk, časem jsme při hře nemuseli šetřit. Dali jsme důraz na výpravu, rekvizity, detaily a výraz," popsala hru režisérka Iva Pichová.

Premiéra v domovském kulturním domě se tradičně těšila obrovskému zájmu. Dvě sobotní představení v Libňatově viděly tři stovky diváků.

Premiéra ochotníků v Havlovicích

Po dlouhých letech pak v sobotu uvidí představení domácího souboru také Havlovice. Divadelních amatérský klub předstoupí před vlastní diváky v 19 hodin. Desítka herců sehraje představení Proměny.

Scénář pro komediální a pohádkovou zápletku připravil Vladimír Míl. „Lidé se mohou těšit na příběh o pohádkových příšerkách v dnešním světě," prozradila režisérka Jana Sedláčková.

A jak už to při přípravách ochotnických souborů na vesnicích bývá, také v tomto případě si místní připravili veškerou výpravu sami. „Kostýmy, kulisy, zvuk, světla, plakáty nebo propagaci. Snad lidem přichystáme pěkný večer a pobaví se," přeje si režisérka Jana Sedláčková.

Úpičtí sehrají Havlovo Odcházení

Nejdelší tradici a největší zvuk ze třech uvedených souborů mají ochotníci v Úpici. Spolek divadelních ochotníků Alois Jirásek posbíral za dobu existence mnohá ocenění na přehlídkách, velmi aktivní je i v posledních letech. V sobotu 29. dubna představí v premiéře inscenaci Havlovy hry Odcházení.

Že obdobná třítýdenní aktivita amatérských souborů z okolí není všední, potvrzují i tamní ochotníci. Vladimír Hetflejš, jeden z režisérů úpického souboru, je z této aktivity nadšený.

„Krásné je, že u ochotnických herců není potřeba zkoumat herecké výkony. Amatérské divadlo se hraje před vlastním publikem, ochotníkům se hraje dobře a lidé se baví. O to jde," říká úpický rodák, který se k tamnímu kolektivu před třemi lety vrátil po 30 letech. „Mám dojem, že se znova probouzí celé takové spolkové hnutí. V minulosti to nebylo nic neobvyklého, třeba Úpičáci hráli kdysi až deset premiér ročně. Na vesnici byla dechovka, divadlo, sbor. Po revoluci takovéhle aktivity vymizely, teď se mi zdá, že se to zase trochu začíná vracet. Lidé pochopili, že je to pro malou obec důležité. A v zahraničí nám zase začínají závidět," usmívá se Hetflejš.

Sám se prý už těší nejen do Havlovic, ale i na novou hru úpického souboru, kterou studuje pod vedením jeho kolegy Alexandra Gregara. Právě divadelník, držitel Ceny ministra kultury ČR za rozvoj divadelních a slovesných oborů je režisérem úpického Odcházení.