Pořadatele samozřejmě těší naplněné (někdy i přeplněné) kostely i sály, které jsou zároveň velkým závazkem do dalších let. I když poslední koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers vybočil z řady vážné hudby, nevybočil z festivalového nadprůměru a opět ho provázel obrovský zájem o vstupenky, stejně jako vynikající výkony všech umělců, skvělé publikum, dlouhotrvající ovace na závěr.

Před zahájením posledního koncertu čtvrtého ročníku Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka jeho umělecký ředitel

Pavel Svoboda už symbolicky pootevřel vrátka dramaturgie ročníku pátého a tím nenechal nikoho na pochybách, že další mimořádné zážitky jsou připraveny i pro rok 2015.

Kteří umělci tedy ozdobí pátý ročník festivalu? Když zaznělo z úst dramaturga jméno Štefan Margita, většině posluchačů v sále se zatajil dech. Slovenský operní pěvec – tenorista žijící v Praze, který je častým hostem věhlasných festivalů (Salcburg, Bregenz, Edinburg), vystupuje na scénách slavných operních a koncertních domů, například v milánské La Scale, londýnské Covent Garden nebo newyorské Metropolitní opeře, bude opravdu jednou z velkých star Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka 2015.

Festival však představuje svému publiku také hvězdy vycházející. Dalším vítězem mezinárodní interpretační soutěže, kterého posluchači uslyší, bude Jan Mráček, jeden z našich největších houslových talentů, jenž zvítězil v září 2014. na 8. ročníku Mezinárodní houslové soutěže Fritze Kreislera ve Vídni. Tato prestižní soutěž se dá podle odborníků srovnat s tenisovým grandslamem a Jan Mráček fascinoval porotu od prvního kola nejen svými technickými dovednostmi, ale i charismatem na pódiu.

Každoročně vzniká na objednávku festivalu soudobá skladba. Pro příští ročník se tohoto úkolu ujal skladatel, publicista, moderátor a rozhlasový manažer Lukáš Hurník, který koncert, na němž světová premiéra zazní, také provede slovy.

Slova uznání 
z úst vicepremiéra

Slova uznání vyslovil na závěr letošní hudební přehlídky vicepremiér Pavel Bělobrádek, pro něhož je to i srdeční záležitost, neboť jeho rod s třistaletou tradicí prý pochází od Dobrušky, praděda byl dobrušský občan, a on sám chodil v Dobrušce na gymnázium.

„Jsem pravidelným návštěvníkem minimálně tří ročníků a kvalita je dlouholetá. Oblíbenost regionálního festivalu, který je sice mladý, je velmi dobrá. Přehlídka se dokonce rozšiřuje do dalších měst, čehož důkazem bylo letos Deštné v Orlických horách,“ řekl krátce po koncertu místopředseda vlády, který převzal nad letošním festivalem záštitu.

Můžete pořídit vánoční dárek

S podporou přitom počítá i v letech příštích: „Pokud to bude možné, tak určitě ano a rád. Luboš Řehák a Pavel Svoboda jsou lidé, kterým lze důvěřovat, a zároveň se ukázalo, že jsou velmi schopní. Jak dramaturgicky, tak organizačně považuji festival za velmi vydařený podnik.“

Příznivce festivalu jistě potěší, že i letos bude možné zakoupit cenově výhodný dárkový poukaz na ABO vstupenku 2015. Pravidelní návštěvníci koncertů si tak mohou zajistit dobré místo v koncertních prostorech, případně mají tip na originální vánoční dárek. Dárkové poukazy lze zakoupit od začátku prosince v Informačním centru v Dobrušce a Novém Městě nad Metují. 

Dana Ehlová