Víte, že měl lídr hudební skupiny Mig 21 Jiří Macháček leopardí kůži? Kam zmizela? Proč má oblíbená kapela ráda parkety? Jak to má se striptýzem a novými písněmi? O tom jsme s ním převážně nevážně hovořili v exkluzivním rozhovoru pro Deník.

Říká se o vás, že jste velkými milovníky letních parketů i parket. Jak tato vaše láska vůbec vznikla?
Začala u našeho roadmanagera Parkety. U něj jsme společnou, vzájemně opětovanou, lásku hledali léta, tedy spíš platformu pro ni. Ale nakonec jsme zjistili, že existuje spousta životních průsečíků – od drog až po pavučinu lehce homosexuálních vztahů mezi ním a vybranými členy naší kapely. On je naštěstí nepraktikující homosexuál. Na rozdíl od některých z nás.

Celý koncert na Výravě jste tedy věnovali Parketovi, který vás údajně nutí hrát na letních parketech a v zimě za parkety. Je to tak?
Ano, ale potichu, protože tu s námi nebyl. Věnovali jsme mu mezery mezi skladbami.

Jaký je váš vztah k letním parketům?
Máme pocit, že pokud lidé potřebují během naší hudby tančit, byl by nesmysl jim to v demokratické společnosti zakazovat. To bylo běžné v dobách komunistické hrůzovlády. Jestliže se někdo projevuje pohybem a využívá k tomu jakékoliv parkety, jsme rádi.

A co nějaká srdceryvná vzpomínka z letního parketu?
Už nejsem takovým leopardím tanečníkem, jakým jsem bývával v dobách, kdy mé klouby byly ještě ohebné. To jsem vymetl kdejakou vesnickou zábavu, ať už se jí říkalo parket nebo ne. Když jsem se vracel domů, byly mé střevíce dokonale protančené.

Kam zmizela vaše leopardí kůže?
Zmizela s mou leopardí mrštností. Obávám se, že ani jedno už se nevrátí.

A jakou zvířecí kůži máte teď?
Svou vlastní! O to víc jsem ale nadšen, že pochodeň tance na parketech stále ještě někdo drží. Jsou to především ti, co se pouštějí do odvážnějších kreací než já.

Ovšem pořád jste přece taneční, pěvecká, pěvecká a striptérská skupina… Aby se tímto šokujícím přiznáním necítili vaši fanoušci ochuzeni či přímo podvedeni…
To je vlastně pravda! Beru všechno zpět! Ve skutečnosti je to jinak! Byli jsme tu především pro to, abychom si zatančili my a až pak, když zbyl nějaký prostor i pro diváky, mohli tančit i oni.

Měli jste nápad na speciální taneční kreace pro Výravu?
Nápad je u nás někdy silnější než myšlenka. Drželi jsme se hesla, že teprve nejvyšší naléhavost je hlavním motivem k tomu, aby se člověk rozpohyboval. Ale bohužel nás to vždycky při koncertech chytá s prvním tónem. I na Výravě bylo potřeba se držet na uzdě a neudělat ostudu. Jsem rád, že zatím se nám daří zastavit naše striptérská čísla těsně před odhalením sliznic. Doufám, že budeme v tomto ohledu i nadále disciplinovaní.

A kromě striptýzu do úrovně sliznic máte další trhák pro letošní léto, na který by se vaši příznivci mohli těšit?
Mohli bychom se bavit i o našich nových písních, ale to dělá každá kapela. Myslím si, že u nás je to v podstatě nepodstatná záležitost…

Tomáš Dvořák