Přehlídka zavítá do Orlických hor. Czech Brass vystoupí v kostele sv. Máří Rychnovsko – V sobotu 13. září začíná čtvrtý ročník Mezinárodního hudebního festivalu F.L.Věka.

První, mimořádný koncert, díky kterému zavítá tato hudební přehlídka poprvé v historii do Deštného, se uskuteční v tamním kostele sv. Máří Magdalény.

Úvodní koncerty Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka

Kostel Máří Magdalény, Deštné 
v O. h. / sobota 13. září – 19.30
mimořádný koncert
Czech Brass a Cecile Boiffin

Kostel sv. Václava, Dobruška / neděle 28. září 2014 – 19.30
zahajovací koncert
Gabriela Demeterová – housle
Pavel Černý – varhany


Koncert je mimořádný také svými protagonisty. Příznivci hudby se mohou těšit na ansámbl Czech Brass, složený ze špičkových sólistů, laureátů mezinárodních soutěží a prvních hráčů orchestrů spolu s francouzskou tympanistkou Cécile Boiffin, členkou Komorní filharmonie Pardubice, pravidelně vystupující jako komorní hráčka i sólistka.

Zazní díla Bacha

V programu zazní díla Bacha, Vejvanovského, Zelenky a dalších skladatelských mistrů aranžovaná členům souboru – Marku Zvolánkovi (trubka), Karlu Kučerovi (bastrombón), Lukáši Moťkovi (trombón), Stanislavu Penkovi (trombón), Karlu Malimánkovi (tuba), Jiřímu Houdkovi (trubka) a Marku Vajovi (trubka) – na míru, s maximálním využitím všech zvukových možností každého nástroje.

Czech Brass vede Marek Zvolánek, který se stal již v osmnácti letech členem České filharmonie a brzy potom vyhledávaným sólistou pro svou technickou virtuozitu a krásný tón. Rozhovor s členem souboru Ten of the best, tedy deseti nejlepších trumpetistů světa, přinese Deník v nejbližších dnech.

Význam festivalu podtrhují i osobnosti a instituce, které s ním spojily své jméno či název. Patronem letošního ročníku je profesor Jiří Bělohlávek, současný šéfdirigent České filharmonie a prezident festivalu Pražské jaro, záštitu převzal místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek a dále také Ministerstvo kultury České republiky.

Ve čtyřech městech

A co na adresu Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka vzkázal jeho mecenáš JUDr. Pavel Smutný, advokát a prezident nadačního fondu Bohemian Heritage Fund? „Velmi mě těší, že se mohu spolu s vámi, diváky, stát součástí společenského a kulturního života v malebném kraji orlického podhůří. Tóny Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka letos rozezní čtyři města regionu skvělou hudbou v podání našich špičkových sólistů. Letošní festivalová dramaturgie ctí Rok české hudby a představí to nejlepší z českého skladatelského i interpretačního umění. Přeji všem, aby i letošní ročník této hudební slavnosti překonal naše očekávání a stal se neodmítnutelnou pozvánkou na ročník příští.“

Pro majitele abonentek a vstupenek vypravují organizátoři do Deštného zdarma festivalový autobus, který bude odjíždět ze zastávky u Kulturního domu na autobusovém nádraží v Dobrušce v 18.30 hodin.

Dana Ehlová