To nejlepší z muziky napříč všemi žánry přinášela scéna „Kavčák“ při festivalu Divadlo evropských regionů dlouhých 13 let. Hrálo, a zatím se ještě stále hraje nejen venku, na jediné veřejně přístupné zelené ploše starého města, ale i uvnitř galerie, která sídlí v Husově domě na Kavčím plácku. Z té dostal provozovatel galerie a dramaturg festivalové scény Josef Podhajský výpověď od Českobratrské církve evangelické, které Husův dům patří. „Do listopadu to máme opustit, takže letos končíme, bez zázemí se to dělat nedá, říká Josef Podhajský a dodává: „Zamáčknu slzu. I když s tím byla obrovská spousta práce. Prosazoval jsem dvě věci - mít tady tu nejlepší muziku a mít ji pro návštěvníky zdarma.“

Na „Kavčáku“ hráli vynikající hudebníci napříč všemi žánry - blues, jazzem, folkem, bigbeatem, rockem, například Vladimír Merta, Jaroslav Hutka, kapela Koa, Radim Hladík s Blue Effectem a spousta dalších. Tradičně se účastnila i kapela Spektrum, která, dokonce v roce, kdy nebyly peníze na pódium, hrála na trávě. Prostor dostávali pravidelně i začínající muzikanti.

„Mně je z toho strašně smutno, chodím sem poctivě celých 13 let, nejdřív se synem, teď s vnukem, aby poznal tu správnou muziku a skvělé lidi,“ řekl po pondělním koncertu Pink Floyd Revival Josef Nový. „Neumím si festival bez téhle scény vůbec představit, scházeli se tady lidi napříč generacemi, v tom to bylo unikátní,“ doplnila ho další pravidelná návštěvnice paní Jana. Příznivcům tohoto nevšedního prostoru s obrovským geniem loci tak nezbývá než věřit, že se stane zázrak.