Sobotní vernisáž přilákala velký počet návštěvníků, všem dalším zájemcům se dveře otevřou každý den kromě pondělí. Budou mít možnost nejen si prohlédnout Kupkovo dílo, ale vydat se za poznáním tohoto velkého malíře a nechat hovořit jeho obrazy, neboť každý z nich má svou osobitou řeč a je schopen vyvolat nejrůznější pocity.

To se týká nejen velkých barevných abstrakcí, ale i nově vystavených digitálních reprodukcí studií ke Čtyřem příběhům bílé a černé. Do Kupkova světa bude možné vstoupit vždy od 13.30 do 15.30 hodin.

Výjimkou bude pouze víkend na konci dubna, kdy si obrazy udělají malý výlet. „Projekt Opočno Františka Kupky je financován z Evropského fondu pro regionální rozvoj a je společným projektem naší a polské strany. Na konci dubna bude celá výstava instalována ve spřáteleném Radkowě,“ vysvětlil starosta Štěpán Jelínek.

Na začátku května ale už bude zpět v Mariánském kostelíku, kde si pobude až do konce května. Po několikaměsíční přestávce pak budou obrazy umístěny v nových prostorách společně s dalšími překvapeními. „Jedním z nich bude třeba dres našich olympioniků s motivem barevných linií z obrazu Dvoubarevná fuga. Opočnu jej věnoval výrobce Alpine Pro,“ prozradil starosta.

(dm)