Sejde se rekordní počet Rumcajsů?

Jičín - Ve středu se můžete stát součástí zápisu do České knihy rekordů, který bude usilovat „o nejvíce postav z pohádek o loupežníkovi Rumcajsovi v pohádkovém průvodu“. V převleku za Rumcajse, Manku, Cipíska a nebo jinou postavičku se dostavte v 15.30 hodin před jičínskou základní školu v Husově ulici, odkud bude průvod vycházet. Účastníci v kostýmech či maskách mohou být vybráni a představit se na pódiu, kde se bude losovat o vstupenky na sobotní galaprogram festivalu Jičín město pohádky.

Louda seznámí se životem Morzinů

Vrchlabí - Jiří Louda z Krkonošského muzea ve Vrchlabí ve středu v kláštěře seznámí posluchače s přednáškou o rodině Morzinů, kteří v nejvyšších českých horách hospodařili už od 17. století. Členové hraběcího rodu patřili k významným krkonošským hospodářům, obnovili hornickou činnost, rozvinuli lnářství a podporovali mimo jiné také papírenství. Později nechali ve Vrchlabí vybudovat nový barokní klášter a postavili také poutní kostel v Dolní Kalné. Přednáška začíná v 17.30 hodin.

Norský jazz vás zvedne ze židle

Broumov - Norská jazzová formace v čele se zpěvačkou a skladatelkou Foyn Friis nabídne ve středu v Kreslírně klášterního gymnázia od 19 hodin večer plný jazzové písně v experimentálním pojetí. Tato norská hudebnice, zpěvačka a skladatelka raketově nastartovala svou kariéru a doslova vystřelila na titulní obálky jazzových magazínů po celé Evropě. Dostává se jí těch nejlepších recenzí a není divu. Foyn Friis má tajemný, lehce zastřený hlas a kapela hraje tak, že posluchači mají chuť tančit.