To je stručná charakteristika letošního, už 16. pokračování Divadelního plesu v Dobrušce v režii Divadélka Na štaflích. Pořadatelé do puntíku dodrželi své sliby, a tak během večera opravdu došlo k odtajnění několika záhad a nejasností spjatých s životem císaře římského a krále českého, mezi jinými i té, která je spjata s položením základního kamene Karlova mostu samotným Karlem IV.

Datum nebylo zvoleno náhodně, neboť ve 14. století se pro veledůležité stavby sestavoval horoskop.
Příznivá poloha planet dne 9. července 1357, kdy nastala konjunkce Saturna se Sluncem, byla spouštěcím elementem výstavby Karlova mostu. Navíc (a zřejmě záměrně) k tomu prý došlo v 5 hodin 31 minut, takže číselný zápis události v pořadí rok – měsíc – den – čas vypadá takto: 1357 9 7531.

Nikdo z účastníků plesu si také nenechal ujít výjimečnou možnost uvidět přímo v Dobrušce a na vlastní oči korunovační klenoty. Když se pořadatelům podařilo sehnat držitele posledního, sedmého klíče, vytvořila se před vstupem do komory střežené „ochrankou" dlouhá fronta, v níž trpělivě stáli lázeňští lazebníci, zbrojnoši, markytánky, rektor se svou partou učenců, šašek, kejklíři, muzikanti, hospodští, šenkýři, řezník, duchovní, stavitelé, zástupci řemesel atd. atd.

Odměnou za čekání byl pohled na soubor předmětů, které spočinuly na hlavách veličin české historie, a vůbec nevadilo, že se jednalo o pouhé miniatury. Stejně tak ve víru skvělé zábavy a nabitého programu snad téměř nikdo nepostřehl, že po celý večer zůstal opuštěn i stolec velkého panovníka označený vzkazem Přijdu hned. Karel IV. nepřišel, ale z plesu, který se odehrál na jeho císařském dvoře, by byl zcela jistě nadšen.

Dana Ehlová