„Žaloba, kterou údajně podal bývalý majitel – řád kapucínů, v této chvíli neprospěje nikomu. Jen se tím zkomplikuje a zpomalí prodej, případné rekonstruování historické památky či další jednání o jejím osudu," uvedl radní.
Reaguje tak na skutečnost, že už koncem roku podal právní zástupce řádu k okresnímu soudu žalobu na určení vlastnictví, která by měla rozhodnout, zda je skutečně oprávněným majitelem Královéhradecký kraj, anebo nemělo nikdy dojít k přechodu areálu kláštera dojít a nadále by tak byl vlastníkem stát.

Pokud by dal soud za pravdu kapucínům, pak řád hodlá požádat stát o vydání areálu v rámci církevních restitucí.
A právě Opočno se s kapucíny skontaktovalo, jelikož nechtělo čekat a jen přihlížet tomu, kdo areál v případě prodeje získá a co v centru města vznikne. Samo totiž původně požádalo kraj o bezúplatný převod s tím, že zde chtělo vybudovat mimo jiné depozitář královéhradecké diecéze.
„Kraj jako dobrý hospodář nemůže svůj majetek jen tak bezplatně převádět, a to ani městu Opočno.

Mohl by za to být hnán k trestní zodpovědnosti," uvedl už před časem radní. Opočno tak zvolilo jinou cestu a pokud by kapucíni klášter získali nazpět, město by jej od nich získalo bezplatně.
Tak jako tak, je v tuto chvíli areál blokovaný žalobou a navíc bylo zahájeno správní řízení na katastru nemovitostí, jehož výsledkem je zapsání poznámky o vedeném soudním sporu na list vlastnictví. V tu chvíli se tak zřejmě kraji ani nepodaří případného zájemce najít.

„Kraj bývalý klášter prodává, ale není pro něj rozhodující nabídnutá cena, ale především záměr investora. V žádném případě nechceme, aby zde vznikl supermarket, herna či něco podobného. Každé zdržení, ke kterému při prodeji dojde, je špatnou zprávou pro chátrající budovu i pro oživení areálu v centru Opočna," dodal radní.

Více informací o sporu najdete i v těchto článcích.

Klášter zatím nikdo nechce, řízení běží dál

Soudní spor o klášter se rozhořel