Mnoho sakrálních budov nepřežilo minulý režim v nejlepším stavu a některé vůbec. I přesto se mnoho těchto budov podařilo zrekonstruovat a zachránit pro další generace. A to ani nemusí sloužit svému původnímu účelu.

Opočenský kostel sv. Marie je známý spíše jako mariánský kostelík a po rozsáhlé rekonstrukci v 90. letech se z něj stalo místo bohulibě přispívající k obrodě Opočna třeba i jako koncertní sál.
Většinu koncertů tady pořádá Opočenská beseda a místní ZUŠ. Vynikající akustika a zároveň prostor, který se liší od velkých koncertních sálů, působí vřeleji a osobněji.

V kostelíku se představili mnozí významní hudebníci a všichni se shodují, že kostelík nám mohou mnohá města závidět. Stejně překvapen byl i pan Martin Chadima, který zde měl přednášku o mistru Janu Husovi – dle jeho slov to je jeden z nejpůsobivějších prostorů, kde kdy přednášel.
To ale zdaleka není vše. Kostelík, ač odsvěcený, slouží i jako krásná obřadní síň. „Ročně je v kostelíku kolem 90 svateb, nejvíc od června do září, kdy oddáváme až dvacetkrát za měsíc. A nejsou to jen zájemci z nejbližšího okolí, už jsme tu měli dvojici z Maroka či z Brazílie," bilancují opočenské svatby paní Kohoutková a Stejskalová z matriky.

Čím je kostelík lákavý? „Mariánský kostelík jsme si vybrali na základě doporučení známých a opravdu se všechna chvála potvrdila. Kostelík je na klidném místě a jeho interiér nás uchvátil. Je krásný sám o sobě, pro svatbu byl slavnostně, ale decentně vyzdobený, navíc jsou zde funkční varhany. Další výhodou byla výborná spolupráce s matrikářkami, u nichž jsme se setkali se vstřícností a ochotou, nebyl problém se do kostelíka kdykoliv podívat a vyzkoušet domluvenou hudbu. Celý obřad proběhl bez problémů a příjemně, ještě jednou mnohokrát děkujeme a určitě budeme každému doporučovat. Byl to pro nás velký zážitek," vzpomíná na svůj svatební den Šárka Krejčovská z Hradce Králové.

Od svatby je to už jen krůček k další události spojené s Mariánským kostelíkem, a tím je vítání občánků. Jak takové vítání v Mariánském kostelíku vypadá? „Podzimní vítání se konalo 17. října. Paní starostka Šárka Škrabalová přivítala nejmenší občánky města Opočna – Tobiase Ivanoviče, Robina Haška, Sáru Rajtmajerovou, Terezu Vašíčkovou, Filipa Michla, Sofii Motyčkovou, Barboru Stejskalovou, Terezu Královou, Teu Tošovskou, Ondřeje Bašeho, Jana Kapounka, jejich rodiče a prarodiče. Dětičkám byly z rukou paní starostky předány dárečky, maminkám kytičky a nesměl chybět slavnostní zápis do kroniky města Opočna. Celá slavnost byla zakončena přípitkem," popisují průběh matrikářky, které se shodují, že jedním z důvodů, proč je vítání občánků důstojné a milé zároveň, je prostor Mariánského kostelíka.
Mariánský kostelík patří určitě k místům, kde je člověku dobře. Přejeme mu, aby se i v tomto roce dočkal stejných radostí, jakých si užíval v roce loňském – akcí kulturních, svateb a vítání našich nejmenších.