Chladnokrevníci v akci to je název tradičních závodů, které veřejnosti přibližují, jak náročná a zajímavá práce může s koňmi být.

 

Desítky návštěvníků tak měly možnost vidět, jak bravurně kočí své svěřence ovládají a co všechno je s nimi možné. Formanská jízda, tah klády i těžký tah jsou disciplíny divácky velmi atraktivní. „Koně mám moc rád. Pokud je možnost, jezdím jako divák na různé soutěže. Nikdy jsem se však neúčastnil něčeho takového. Nešlo o běžný závod, ale o to, jak jsou kočí a kůň spolu naladěni na stejnou frekvenci,“ uvedl Pavel Barták z Ústí nad Orlicí.

Také jedna z hlavních organizátorek celého nevšedního klání Soňa Peňázová přiznala, že hlavním cílem celé akce je prezentovat veřejnosti chladnokrevníky. „Našim zájmem je ukázat návštěvníkům, že chladnokrevníci jsou koně velmi přátelští a učenliví. Jsou oproti teplokrevníkům podstatně klidnější,“ uvedla Peňázová.

Pokračovala, že všichni soutěžící nejsou jenom chovatelé, ale především lidé, kteří s koňmi denně pracují. „Jde o kočí, kteří s nimi chodí pravidelně do lesa, stahují klády a podobně,“ vysvětlila. Rodina Svobodových z Pěčína, která se také show zúčastnila, dokonce pořádá kurzy, kde učí nové zájemce, jak s koňmi v lesích pracovat.

Závodu se nezúčastňují pouze kočí z Rychnovska, ale i z Ústeckoorlicka a Pardubicka.

„Musím přiznat, že úroveň je rok od roku lepší. Je vidět, že účatníci se na závody chystají a hlavně, že jsou denně v terénu se svými koňmi,“ vysvětlila Peňázová. Dokonalou souhru koní a kočích ocenilo i početné publikum potleskem.

 

 

Formanská jízda: 1. Josef Svoboda

2. Martin Jahna

3. Antonín Bohunek

Tah klády: 1. Josef Svoboda

2. František Fajgl

3. Antonín Bohunek

Těžký tah: 1. Josef Svoboda

2. Lukáš Pinkas

3. Antonín Bohunek