Mistrovství čeká rekordní účast v historii. Dnes přijede dvaačtyřicet vozatajů a více než sto koní.

 

Prestižní akci pořádá Jezdecký klub Bohuslavice n. M. a SK Sokol Lipiny. „V obci takové významné klání jenom vítáme. Vstupujeme do povědomí širokého okolí. Navíc se snažíme organizátorům pomáhat. Zajišťujeme například diplomy a další věci,“ informoval starosta Bolehoště František Kouba.

Mistrovství startuje v pátek, ale všichni účastníci se musí zaregistrovat a ubytovat do zítřejší 13. hodiny. Už dnes přijedou první soutěžící.

Akce je organizačně náročná a přípravy trvají už několik týdnů. „Nyní můžeme říct, že máme připravené ubytování pro soutěžící a samozřejmě ustájení pro koně. Poprvé nám ho zajišťuje polská firma, která s sebou přivezla mobilní boxy pro koně,“ uvedl hlavní organizátor Miroslav Máslo.

Pokračoval, že pořadatelům vyšla vstříc zemědělská firma, která zapůjčila prostory. „Právě tady máme jak boxy, tak i ubytování. Čekáme dvaačtyřicet vozatajů a více než sto koní,“ vysvětlil Máslo. Prozradil, že jde o nejvyšší účast v historii soutěže.

Dodal, že se podařilo kompletně dokončit trať chystaného maratonu, který pojedou jak jednospřežení, tak dvoj a čtyřspřežení a také dvojspřežení pony. Pořadatelé museli instalovat i překážky pro chystané parkury. Návštěvníci se mohou těšit na drezury spřežení, skokové ukázky a jízdy v dámském sedle.
Zítra koně čekají veterinární prohlídky. Po nich teprve hlavní rozhodčí vyřkne verdikt, zda jsou schopni absolvovat náročný maraton. „Prohlídky provádějí lidé, kteří s tím mají velké zkušenosti z dalších klání nejen v Česku. Někdy se stane, že kůň nemá fyzičku a nemůže být zapsaný,“ vysvětlil Máslo. V takových případech mají vozatajové v rezervě koně, kteří musí být prohlídnuti a přihlášeni jako náhradníci. „Stát se může cokoli,“ vysvětlil Máslo.

 

Co se do tištěného vydání nevešlo:

 

Ve dnech 14. – 16. září 2007 se vBolehošti - Lipinách uskuteční Mistrovství České republiky vjízdě spřežení. Akci pořádá jezdecký klub Bohuslavice nad Metují.

 

Pátek: 9.00 - drezura dvojspřeží pony

10.00 - drezura jednospřežní

14.00 –drezura dvojspřeží čtyřspřeží

Sobota: 10.00 – maratón jednospřeží, dvojspřeží, čtyřspřeží a dvojspřeží pony

Neděle: 10.00 - parku dvojspřeží

- parkur jednospřeží

- skoková ukázka mini – maxi

13.00 - slavnostní nástup

- parkur dvojspřeží

- ukázka jízdy vdámském sedle

- parkur čtyřspřeží