Dobrušské Artkino začalo promítat v sále a pod hlavičkou zdejšího kina od ledna tohoto roku. V rámci jeho projekce by měly být představovány především kultovní a staré filmy a perly z dějin kinematografie.

Existence Artkina má za cíl obohacení jednak kulturního prostředí maloměsta i návštěvnost zdejšího kina a úroveň promítaných filmů. Hned prvním snímkem, který se již promítal, bylo dílo Once, jehož protagonisté Markéta Irglová a Glen Hansard získali za píseň Falling Slowly Oscara.

Napište si o film

„Nějaký umělecký film by se měl promítat dvakrát do měsíce. Diváci si budou moci vybrat ze širokého spektra filmů, které by chtěli vidět a na které by přišli,“ říká jedna z organizátorek Artkina Lenka Ouřadová. Do budoucna se chystají i na sérii španělských filmů a řadu dalších nápadů mají jeho organizátorky pod pokličkou. Zájemci z řad diváků si mohou o filmy, které by rádi viděli, dokonce psát na adresu LJartfilm@seznam.cz.

Dnes, když aktuální trháky veřejnost vidí dříve, než se do maloměstského kina dostanou, a řada lidí se na ně pak sem už jen stěží jde podívat, se zdá promítání jedinečných filmů dobrým tahem na přilákání diváků. Navíc nejbližší sál, kde lze zhlédnout umělecké filmy, je až v Hradci Králové a ne každému se tam chce dojíždět.

„Byli bychom rádi, kdyby si z nabídky vybírali jak mladí, tak starší. Stejně tak bychom chtěli spolupracovat i se školami, pokud by měly zájem přijít na nějaký snímek či dokument v rámci školních návštěv kina,“ říká druhá organizátorka Artkina Jana Šťásková.

Od března do května se Artkino v Dobrušce zařadilo i do Projektu 100.

Projekt 100

Deset mimořádných filmů je v rámci této putovní přehlídky promítáno ve vybraných kinech po celé zemi. Hned druhého března bude v Dobrušce ve dvacet hodin promítán snímek Ty, který žiješ. Na klasický film Nenápadný půvab buržoazie se mohou těšit například v květnu. „Tento projekt byl v začátcích hodně průlomový. Nyní je takovýchto přehlídek více, ale Projekt sto patří stále mezi ty nejlepší a průkopnické,“ míní Jana Šťásková.

PAVEL BEDNÁŘ