Jarmark dýchal atmosférou Vánoc. Tu podtrhla vůně jehličí a medoviny.

„Minulý týden jsme navštívili Mikulášský jarmark na místním zámku a teď jsme se vydali sem. Vánoční jarmark a výstava betlémů patří už k našim předvánočním zvykům,“ prozradila Irena Veselá, která přišla s celou rodinou.

Už vstup do objektu hlásil tradiční vůní příchod nádherných svátků a adventního času. K této době patří i vůně svařeného vína a horké medoviny. Stánky s nimi vítaly návštěvníky už ve vestibulu. „Horkou medovinu nikdy neodmítám. Je jak stvořená na povzbuzení nálady v sychravém či mrazivém počasí. Musím se přiznat, že jsem se těšila, až si tady kelímek horkého nápoje s tak charizmatickou chutí dám,“ řekla Ivana Tupá.

Stánky nabízely návštěvníkům různě barevné svíčky, produkty z pravého včelího vosku, betlémy ze dřeva, slámy, kukuřičného šustí a dalších zajímavých materiálů. K Vánocům patří i knihy, které mohou být moc příjemným dárkem pro blízké. K vidění tu byly ručně vyšívané dečky, kdy jejich tvůrkyně prezentovala titěrnou práci početnému publiku. Stejný ohlas získaly i háčkované ozdoby na stromeček, ale i čepice, nebo hedvábné šály.

Děti obletovaly stánky se sladkostmi, mezi nimiž dominovaly perníčky různých tvarů, související s časem mikulášským i adventním. Své obdivovatele získaly i keramické výrobky, celá škála obrázků malovaných na kachle, skleněné dekorace a podobně.

Prostory knihovny prezentovaly na snímcích zase Vánoce, jak se slaví nejen v Česku, ale i v sousedním Německu nebo Finsku. „Pro všechny je společná dlouhá večeře, setkání s rodinami, nekonečné nákupy a řada jarmarků. Přitom všichni mají svou tradici,“ sdělil Pavel Koráb bezprostředně po zhlédnutí expozice.

I když šlo o vánoční jarmark, v době mikulášské tu nechyběl ani sám svatý Mikuláš s pekelným doprovodem, aby dětem věnovali lízátka.
Vstupné na jarmark bylo dobrovolné a v plné výši poputuje na charitativní účely.

 

Součástí rychnovského vánočního jarmarku byla také výstava, která vtáhla návštěvníka do oslav vánočních svátků a adventu nejen včesku, ale i Německu a Finsku. Němci si například potrpí na velké vánoční trhy, které bývají hojně navštěvované. Pro všechny země však platí tradice číslo jedna - slavnostně prostřené tabule a dlouhé večeře vkruhu rodinném.