Všeho víc, váš výběr a nejnižší cena. Taková jsou hesla letošního JamRocku, který se za pět let své existence pozoruhodně rozrostl a nyní patří do první festivalové ligy v Česku. Už teď je jisté, že se v polovině června sejde pod rozhlednou Rozárka nejen výkvět domácí hudební scény, ale také řada zvučných zahraničních jmen.

Kupte si lístek ještě dnes!

Nejsnazší cestou na třídenní hudební svátek je nákup vstupenek formou předprodeje. A v tomto případě platí otřepané „čím dřív, tím líp“. „Do konce února byla cena festivalové vstupenky pouhých tři sta devadesát korun. Nyní až do konce dubna si připlatíte jen šedesát korun navíc. V květnu bude cena permanentky činit čtyři sta devadesát korun, na místě pak rovných pět set padesát,“ vypočítává šéfdramaturg JamRocku Libor Pavlata a podotýká, že za podobný obnos se fandové muziky často nedostanou ani na samostatný koncert interpretů, kterých bude v Žamberku celá řada. „V tomto ohledu jsme na české poměry bezkonkurenční,“ míní pořadatel, který se o JamRock od jeho počátků stará.

Na sociálních sítích Facebook a Google+, které každodenně přinášejí o festivalu novinky, se nyní rozjela debata o čtvrtečním programu. Jak už pořadatelé avizovali, s ohledem na jeho kvalitu je možné, že si čtvrteční vstupenky budou návštěvníci kupovat zvlášť.

Členové Reef se opět vrací!

Zatímco některé z akvizic pátého JamRocku jsou ještě v jednání, o jedné z hlavních hvězd je již v polovině března rozhodnuto. Po obrovském loňském úspěchu v podobě koncertu britských Reef zaslali pořadatelé do Anglie pozvánku i letos. Tentokrát je určena formaci Stringer Bessant, jejíž zpěvák Gary Stringer a baskytarista Jack Bessant spolu vystupují právě v Reef.

Pod Rozárku má ovšem namířeno i další zajímavá anglická skupina, a sice nadějná manchesterská trojice The Feud. Americkou rockovou školu bude pod Rozárkou reprezentovat charizmatický kytarista Adam Bomb a neméně zajímavý „nářez“ slibují pořadatelé i v podání norské rockové princezny Jane Helen.

Aby toho nebylo málo, na pátém JamRocku se objeví i horkokrevné jižní skupiny: španělská metalová sestava Noctem či veselá KekoYoma původem z Chile. To vše pochopitelně okoření nejlepší české kapely, které si letos navíc příznivci vybírali v internetových anketách sami.

Československá extraliga!

Chloubou žamberského Jam- Rocku je fakt, že zde vystupuje téměř kompletní domácí špička. Ani letos se v tomto ohledu nic nemění. V programu totiž nechybí letošní nositel ceny Anděl za nejúspěšnější album a nejlepšího zpěváka Tomáš Klus či kapela Mandrage, která si ve stejné soutěži odnesla ocenění v kategorii skupina roku, případně nominovaná Anna K. Druhé housle jistě nebudou hrát osvědčená jména české scény: Wohnout, Vypsaná Fixa, UDG, Support Lesbiens, MIG 21 nebo výjimečný koncert Alice se zpěvákem Danem Bártou, slavící před rokem „comeback“ právě v Žamberku. Pod Rozálku mají ovšem namířeno také dvě nejoblíbenější slovenské skupiny, Horkýže Slíže a No Name. 

Festivalový areál bude zářit novotou!

A stále rostoucí a oblíbenější JamRock nabízí svým příznivcům další zásadní novinku: půlkulatý pátý ročník se stěhuje do lepšího a areál čeká celá řada viditelných změn. „Celé festivalové město bude proti předchozím letům položeno níž a na kvalitnějších pozemcích, město se nám v tomto ohledu snaží vyjít vstříc,“ vysvětluje Libor Pavlata, který se ve spolupráci s členem skupiny Tata Boys a známým výtvarníkem Milanem Caisem rozhodl také dát festivalu modernější tvář. „Projeví se jednak na nových internetových stránkách, které právě vytváříme a jež mají modernější a příjemnější grafiku. Vidět budou ale především v samotném areálu, ze kterého vznikne bez nadsázky snové prostředí,“ nešetří superlativy šéf JamRocku, podle kterého si chce třídenní hudební maraton uchovat neopakovatelnou atmosféru. Právě na ni nedají tisíce pravidelných návštěvníků dopustit.

(jp)