Fabian z Ekvádoru a Viktor z Bolivie vystupují po celé Evropě deset let.

 

„Před měsícem jsme letos poprvé vyjeli na turné. Čekali jsme až se udělá hezky. S hudbou, která nás provází životem již od dětských let, jezdíme po celé Evropě již deset let,“ prozradil pětatřicetiletý Fabian, který jinak žije v Ostravě a s Viktorem z Prahy se poznal až u nás. „Tak třeba čelenku z peří, kterou jsem si vyrobil, se používá při velkých karnevalech v Bolivii. Jsme totiž oblečeni i v tradičních krojích, a tak kromě hudby šíříme i naše zvyky,“ přidal se osmatřicetiletý Viktor s tím, že dnes zahrají v České Třebové .

Sympatičtí hudebníci, menšího vzrůstu s dlouhými vlasy, černými jako havraní peří, si za deset let zvykli i na českou kuchyni. „Chutná nám řízek, ale knedlíky nemusíme. Vaříme si zde i naše jídla. Základ tvoří vepřové maso a k němu rýže, nebo brambory. K největším dobrotám v Ekvádoru patří pečené morče, které chutná jako kuře. Tady se ale nesežene,“ povzdechl Fabian. U nás prodávaná morčata v obchodech jsou totiž malá.

„Tato hudba se mi líbí a když někde hudebníky vidím, vždy si je rád poslechnu,“ svěřil se rychnovský místostarosta Miroslav Richter, který se včera u kašny také zastavil.