Měsíc je 9. listopadu ve 14 hodin v odzemí (vzdálenost Země-Měsíc: 407 tisíc km), 10. listopadu v 0 hodin a 3 minuty v novu. V tomto týdnu prochází souhvězdími Panny, Vah a Štíra. 5. a 6. 11. ráno se Měsíc na obloze promítá nedaleko Venuše, následující ráno poblíž planety Merkur.
Planety viditelné okem: za večerního soumraku je nízko nad jihozápadem pozorovatelný Jupiter. Prochází jižní částí souhvězdí Hadonoše, koncem týdne zapadá již krátce po šesté hodině večer. Na ranní obloze svítí planety Merkur, Venuše, Mars a Saturn. Merkur je viditelný za svítání nízko nad východojihovýchodem, 8. 11. je v největší západní elongaci. Venuše se pohybuje v souhvězdí Panny, vychází již před třetí hodinou ráno. Je po Měsíci nejjasnějším objektem noční oblohy. Načervenalý Mars svítí vysoko na ranní obloze v souhvězdí Blíženců. Planeta Saturn je nad obzorem od půl jedné, promítá se do souhvězdí Lva.
Zajímavé úkazy: 9. listopadu je v opozici se Sluncem trpasličí planeta Ceres - nastávají ideální pozorovací podmínky. Má jasnost 6,9 mag a je pozorovatelná i v malých hvězdářských dalekohledech. Promítá se do souhvězdí Velryby.
V tomto týdnu jsou dobře viditelné ranní přelety Mezinárodní vesmírné stanice ISS, nejjasnější z nich v sobotu 10. 11. v době od 6 hodin a 7 minut do 6 hodin a 13 minut.
Bližší informace lze získat dotazem na elektronickou adresu preletyiss@seznam.cz.
Po celou noc je v souhvězdí Persea nedaleko jeho nejjasnější hvězdy Mirfak pozorovatelná kometa 17/P Holmes. Je viditelná i bez dalekohledu jako výrazný kruhový obláček připomínající kulovou hvězdokupu. K pozorování je výhodné použít malý triedr.
 
Jiří Kordulák, Hvězdárna v Úpici