Zahájení proběhlo 9. září v přírodním amfiteátru letoviska Studánka v Rychnově nad Kněžnou, kde se představil soubor Hradišťan pod vedením Jiřího Pavlici a jako host vynikající houslista Václav Hudeček.
Věkův festival se tak poprvé dostal za hranice působnosti organizátora MAS Pohoda venkova a navíc poprvé v jeho historii se koncert konal pod širým nebem. Hradišťan, jak je jeho dobrým zvykem, dopřál posluchačům originální putování napříč nejrůznějšími žánry, a tak zazněly písničky odrážející lidové umění v průběhu několika staletí, skladby vycházející z dochované ústní tradice, ze sbírek Františka Sušila až po příklady lidového umění v dílech Leoše Janáčka nebo Bohuslava Martinů.

Velký aplaus přivítal „na scéně" i Václava Hudečka, který předznamenal, že se s Jiřím Pavlicou pokusí v malé ukázce předvést širokou škálu hudby, kterou mají oba rádi a kterou Hradišťan celá léta propaguje. Vedle krásných společných skladeb dokázal Václav Hudeček vděčnému festivalovému publiku své mistrovství i v sólových skladbách takových autorů, jako jsou J.S. Bach a především Paganini.

Přehlídka krásné hudby pokračovala druhým koncertem z úplně jiného soudku už v neděli 11. září, kdy v kostele sv. Václava v Dobrušce vystoupil Ensemble Inégal s dirigentem Adamem Viktorou. Vokálně instrumentální dílo Psalmi Vespertini I. pro sóla, sbor a orchestr od Jana Dismase Zelenky provedení tohoto souboru patřilo bezesporu k vrcholům šestého Věkova hudebního festivalu, o čemž svědčil nejenom dlouhotrvající závěrečný potlesk vestoje, ale také příměry jako „krásné" nebo „úžasné", jimiž při odchodu z kostela nešetřili snad všichni návštěvníci.

Příznivci MHF tak měli už podruhé možnost zaposlouchat se do úžasné hudby českého skladatele, jehož sám Bach považoval za jednoho z nejlepších autorů své doby a jehož právě díky Ensemble Inégal „objevuje" po více než dvě stě padesáti letech celá Evropa.

Dana Ehlová