Nyní je snem všech, kteří se podílejí na organizaci, aby šlo všechno jako po másle, aby herci byli spokojení a návštěvníci se dobře bavili. Aby se vše dobře zvládalo i při tropických teplotách.

Do Hronova míří až 30 tisíc lidí

Maraton divadelních představení, koncertů, seminářů a dalších aktivit potrvá po celý tento týden. „Do Hronova zavítá více než padesát divadelních souborů a odehraje se zde okolo sto dvaceti představení na šesti různých místech. V parku zazní patnáct koncertů,“ říká Markéta Machová, ředitelka Kulturního a informačního střediska Hronov.

Jiráskův Hronov se může pochlubit i mezinárodní účastí. Zavítá na něho islandský soubor s představením Král Ubu, Divadlo mladých Šesť Pé ze Slovenska i čtveřice italských herců s žonglérsko - akrobatickým vystoupením s prvky mimiky. „Počítáme s tím, že během celého festivalu se ve městě vystřídá dvacet sedm až třicet tisíc návštěvníků,“ míní Markéta Machová a uznává, že současné vysoké letní teploty jsou pro všechny náročné.

Osvěžení? Molo u řeky, pítka, brouzdaliště…

„Příjemné osvěžení nabízí nové molo u řeky v parku Aloise Jiráska i sprchy s pitnou vodou. Po molu lze pohodlně sestoupit do Metuje nebo si třeba jen sednout na schod a ochladit si nohy v protékající vodě. Opodál je k dispozici brouzdaliště,“ popisuje Markéta Machová. Zchladit se mohou lidé i na sluncem rozpáleném náměstí, kde je k dispozici pítko a v horkých dnech se zde nabízí kropení vodou. Účinkující mají pitný režim zařízený, příchozí si mohou vybrat některý ze stánků s občerstvením.

Jiráskův Hronov má letos i několik novinek. Jednou z nich je celotýdenní zábavní zóna pro děti v parku, kde si mohou vyzkoušet lukostřelbu, aquazorbing, vydovádí se na nafukovacím hradu, dále ve festivalovém informačním centru na náměstí najdete koutek „vyrobeno v Hronově“ a přibylo i nové festivalové logo.

Ubytování nabízí hotely i stanové městečko

Někdejší problémy s ubytováním účastníků divadelní přehlídky by už měly být zažehnané. „Pro seminaristy, kterých je přes dvě stě, je rezervovaná celá základní škola, soubory mají k dispozici zimní stadion, internáty ve Velkém Poříčí a v Náchodě, lektorům a další veřejnosti nabízíme hotely Radnici, Prajzko i ubytování Na Chocholouši či v soukromí,“ vyjmenovala Markéta Machová s tím, že v sobotu sice zbývala poslední volná místa, avšak ubytovaní se střídají, průběžné přijíždějí a zase odjíždějí. Dobrodružnější povahy, kterým vyhovuje kempování v přírodě, mohou využít stanové městečko v parku Aloise Jiráska.

Sobotní slavnostní zahájení, které se neslo v příjemné atmosféře, navštívila i řada významných hostů, mezi nimiž byl například český spisovatel, dramatik, scenárista a politik Milan Uhde. Udělilo se také první ocenění, kterou byla Cena Pavla Dostála. Tu v letošním roce získal divadelní spolek Vojan z Libice nad Cidlinou.

Ilustrační foto.
O psí hotely je v létě velký zájem. Většina penzionů v kraji hlásí plno