Byly mezi nimi hřiby, čirůvky i václavky. Potvrzuje, že Hradecko těchto dnů představuje pro houbaře skutečný ráj, a mají úžasné žně. „Rostou všechny druhy podzimních hub. Široká je škála hřibů, jako smrkový, dubový a modrající druhy hřibů, václavky, čirůvka fialová, strmělka mlženka a další,“ vypráví.

Připomíná, že v hradeckých lesích se objevily i houby, které dlouho nerostly. Jde například o klouzek kravský či hřib strakoš. „Právě na ně se v naší houbařské poradně množí dotazy. Vzhledem k tomu, že tyto druhy hub se dlouho neobjevily, mají lidé z nich strach. Ale jde skutečně o vynikající jedlé houby,“ říká.

Také v houbařské poradně je v těchto dnech plno, každý den tady Václav Paráček má deset až patnáct lidí, další dotazy ještě vyřizuje po telefonu.

Zdůrazňuje, že ale také hodně rostou i jedovaté houby. K nejnebezpečnějším patří muchomůrka zelená.

„Minulý týden jsme měli jednu otravu. Volal nám jeden doktor z nemocnice, že dítě snědlo houbu, která připomínala jedovatý druh muchomůrky. Vyslali jsme tam zástupce našeho mykologického klubu. Šlo asi o otravu některého druhu muchomůrky bílé. Upozorňuji, aby lidé sbírali, jen co znají, a při přiznacích otravy vyhledali hned lékaře,“ dodal.