Herci pražské Ypsilonky i letos trávili zimu ve středisku zimních sportů. Až do Rampušáka zde však vydrželi pouze Martin Dejdar a Petr Vacek, kteří mají k horké obci skoro rodinný vztah.

„Je to již dávno a mám pocit, že jsme ještě byli na DAMU, když jsme na poslední chvíli vymysleli, že chceme jet na hory. Nikde nic nebylo a přes Martinova tatínka jsme se zde nakontaktovali na Františka Prouzu, jeho kamaráda, u kterého jsme nakonec bydleli. Nebo to bylo v chatě Stavostojre? To jej již tak dávno, že si to přesně nepamatuji,“ zavzpomínal Petr Vacek na začátky pobytů.

Od té doby se stalo Deštné osudné nejen dvojici Dejdar a Vacek, ale později i dalším hercům Ypsilonky. Pražáci však nejezdí na hory jen v zimě, i když právě tyto zájezdy jsou pravidelné již více než dvacet let, ale i v létě. „Asi před patnácti roky vznikl nápad vyrazit i s divadlem. Hvězdicovitě pak odtud pořádáme výjezdy do Rychnova nad Kněžnou, Náchoda, Ústí nad Orlicí,“ pokračoval Vacek s tím, že letos Rychnov vyměnili za Vamberk , kde odehráli jedno představení.

Ačkoliv Petr Vacek jezdí na hory pravidelně, sjezdové lyžování nepatří k jeho oblíbeným sportům. „Já na sjezdovkách téměř nejezdím, ale mám rád běžky. Léta letoucí, když jsem sem jezdil s dětmi, tak jsem vyrážel na hřebeny, zatímco ony daly přednost snowboardu. Když si výjimečně sjezdovky obléknu, tak si připadám jako blázen. Za pět minut jsem dole a musím zase půl hodiny čekat frontu na vlek. A na to nemám nervy,“ míní herec Ypsilonky.

Jeho kamarád Martin Dej〜dar má naopak sjezdové lyžování rád, ale letos si ho moc neužil. „Mám smůlu, protože noha ještě není úplně v pořádku. Poprvé letos jsem zde chvilinku lyžoval až ve čtvrtek. Jinak jsme zde byli s rodinami i na Silvestra, takže si to hlavně děti užily,“ dodal Martin Dejdar, který se s Petrem Vackem vrátil do Prahy v pondělí.