Zhruba před dvěma roky Stanislava Pitaše zaujalo video, kde cca 200 muzikantů hrálo a zpívalo "Rockin´ in the Free World" od Neila Younga. „Uzrála ve myšlenka, uspořádat něco podobného i u nás. Reálný se mi zdál počet 40 bubeníků, 40 baskytaristů, 40 kytaristů a 40 zpěváků a s tím jsem do toho šel,“ říká pořadatel desítek koncertů Stanislav Pitaš.

Původně plánovaná čísla se ale nepodařilo z korona obav či nezájmů muzikantů naplnit.

„Ten počet bude nižší než jsme plánovali. Přihlásilo se přes šest desítek hudebníků, ale stále se něco mění i z těch 60 na poslední chvíli desítka svou účast zrušila kvůli obavám k koronaviru. Určitě ale nic nerušíme, akorát se místo konání z původně plánovaného Mírového náměstí přesune o pár desítek metrů dále na Kostelní náměstí, které je i lépe přizpůsobeno,“ připomíná Stanislav Pitaš, a dodává, že účinkující se sejdou v sobotu v poledne v centru Broumova a na ostro vše vypukne v 15 hodin.

Česká skupina Flying Bulls Aerobatics Team oslavil 60 let od založení původní skupiny Chrudimská 4
FOTO: Letečtí „punkáči“ oslavili 60 let skupiny světovým rekordem

Prvotní idea v podobě čtyř desítek hudebníků na každé potřebné pozici se v průběhu příprav na ukázal jako těžko splnitelný cíl. „Musím uznat, že jsem to v prvotní euforii přestřelil,“ je si vědom Stanislav Pitaš, že měl na začátku pořádání této v Čechách ojedinělé akce velké oči.

„Jsem člověk, který když se pro něco zapálí, tak pro to chce udělat všechno. Myslel jsem, že je to jedinečná šance nejen pro město, ale i pro muzikanty, kteří chtějí mohou být součástí něčeho výjimečného. Bohužel se tak nestalo. Každá zkušenost je dobrá ať je jaká je. Život ale jde dál, nikoho nutit nemůžu,“ krčí rameny někdejší disident a signatář Charty 77.

Na programu jsou celkem čtyři songy. „Začne se Neil Youngem, pak jejich se bude hrát od Davida Bowie (Heroes) a Rolling Stones (Satisfaction) a za českou produkci to budou Muchomůrky bílé od Mejly Hlavsy a pak ještě jednou Neil Young. Předpokládám, že to kolo pak ještě jednou otočíme,“ zve na dnešní hudební odpoledne Stanislav Pitaš.

Foto: Deník/Jana Kotalová
FOTO: Na zastávce jako v pokojíčku. Přibudou v Orlických horách další?

Hudební produkcí chce také připomenout dvě osobnosti, kterých si váží. „Pokládám za vhodné připomenout slova Václava Havla, že láska a pravda musí jednou zvítězit nad lží a nenávistí a Martina Ivana Jirouse, který byl přesvědčený stejně jako já, že na poklepávání po ramenou by zahynula jakákoli kultura.“