Největší atrakcí je vystavení vikingské lodi Roskilde 6, dlouhé impozantních 37 metrů, s obrovskou plachtou zabírající celé rozměrné atrium berlínské výstavní síně Martin-Gropius-Bau.

Historické artefakty jsou tedy českým obdivovatelům Vikingů poměrně blízko na dosah. Nepoměrně snazší ale bude vydat se ode dneška na záznam z londýnské výstavy do kina.

Premiérově bude záznam Vikingové z Britského muzea uveden dnes večer v pražském kině Světozor. Na záznam výstavy se mohou těšit ve velkých městech jako Plzeň, Olomouc a České Budějovice, ale také například zájemci v Dobrušce, kde bude promítnut už zítra od 19 hodin.

Záznam výstavy natočený v Londýně nabízí divákům v kinosálech nerušenou prohlídku s výkladem expertů na vikingská plavidla, zbraně, pohřební a náboženské rituály, jazyk Vikingů a jejich odkaz budoucím generacím lidstva. K vidění jsou kosterní pozůstatky obětí vikingských nájezdů, svědčící o nelítostném zacházení, ale také důkazy řemeslné zručnosti Vikingů a jejich citu pro detail.

Výstava o Vikinzích se v Londýně stala senzací a byla masově navštěvována, jen za první měsíc ji zhlédlo přes 50 tisíc lidí a zařadila se mezi tři nejúspěšnější expozice muzea vůbec. V Berlíně v síni Martin-Gropius-Bau se chystají na podobný nápor, a tak vstupenky v cenovém rozmezí 12 až 16 eur je nutno rezervovat na konkrétní den i hodinu.

Pouze v kinech je možné zažít soukromou prohlídku bez davu a se zasvěceným a poutavým komentářem, který zaujme i mladé diváky (doporučený věk je od 12 let). Za vstupenku dají diváci 200 korun. Komentovaná prohlídka Vikingové z Britského muzea je ve středu 1. října v kině 70 v Dobrušce uváděna v anglickém znění s českými titulky.