Bude to nezapomenutelná show, kterou Rychnov ještě nezažil. Slovenská legenda Elán dorazí už 22. června na fotbalový stadion a rozhodně to bude pořádný „nářez“. Že je to jen vtip? Na to rozhodně zapomeňte. Eláni, které poslouchá snad každá generace, se představí na jediném koncertě ve východních Čechách a vyvoleným místem bude skutečně Rychnov nad Kněžnou. Svůj podíl na výběru tohoto města mají oba pořadatelé, které k tomuto místu pojí jejich minulost.

„Prožil jsem v Rychnově krásné mládí a možná se chci teď trochu symbolicky městu a místním lidem odvděčit,“ říká jeden z pořadatelů PAVEL LOCHMAN. Přípravy jedinečné megashow jsou v plném proudu. Navíc až do pátku dostanete lístek za nejvýhodnější možnou cenu.

Koncert skupiny Elán v Rychnově nad Kněžnou bude pro město jistě největší událostí v historii. Věříte že volba tohoto města byla správná?
Jsem o tom dokonce přesvědčený. Elán je kapela, která se líbí snad všem generacím. Věřím, že přijdou mladí, i ti dříve narození. Fotbalový stadion v Rychnově je pro podobně veliké akce jako stvořený. Rychnováci a Východočeši si prostě takovou megashow zaslouží.

Nebojíte se, že by více táhl třeba Hradec nebo Pardubice, pokud hovoříme o východních Čechách?
V Hradci i v Pardubicích koncert Elánu už byl. Rychnov je okresní město, kde lidé kulturu milují, kde se lidé umí bavit. Navíc, pro obě jmenované metropole je to 30 minut jízdy autem. Spousta Hradečanů i Pardubáků má v Orlických horách chalupy, a tak věřím, že červnový koncert spojí s výjezdem na volný víkend. A pokud ne, tak určitě bude stát za to koncert navštívit, protože bude jediný letošní v celých východních Čechách a není jisté, jestli bude vůbec ještě nějaký další.

Proč zrovna Rychnov? Je v tom i trocha z osobních vazeb?
Samozřejmě. V Rychnově jsme vyrůstal, mám tady kamarády a logicky je tudíž pořádání obrovské akce tak trochu jednodušší. Prožil jsem v Rychnově krásné mládí, a možná se chci teď trochu symbolicky městu a místním lidem odvděčit.

Kdy jste vůbec začali o myšlence dostat skupinu Elán do Rychnova uvažovat? Bylo hned jasné, že chcete Elány?
Vzniklo to, jak jinak, než u piva. Seděli jsme v hospůdce společně s Bronislavem Manišem a řekli si, že bychom rádi udělali na fotbalovém stadionu opravdu nezapomenutelnou akci. Jelikož se pohybuji v hudební branži, tak jsem měl blízko k týmu lidí kolem skupiny Elán. Slovo dalo slovo a jsme tam, kde jsme. Připravujeme obří megashow, trávíme na tom 24 hodin denně a chceme, aby to byla opravdu nezapomenutelná akce. A zatím, to vám můžu slíbit, to tak bude. Mám velikou radost, jak to všechno šlape, o koncert je nebývalý zájem.

Tak se necháme překvapit, ale proč jste chtěli zrovna Elány?
Jak jsem již řekl, je to koncert, který osloví fanoušky napříč generacemi. Přijdou rodiče se svými dětmi a dokonce i vnoučaty. Eláni jsou prostě rodinná kapela, jejíž hity zlidověly, zpíváme si je v hospodě, v autě, známe je skoro nazpaměť, tak právě proto Eláni.

Poslouchal jste je v době jejich největší slávy anebo je posloucháte ještě v dnešní době?
Jsem muzikant a hudbu miluju od dětství. Eláni jsou legenda, která musela oslovit snad všechny z nás, nejen hudebníky. Kočka, Stužková, Ulica, no řekněte sami, tomu se prostě nedalo vyhnout! (smích)

Máte nějaký svůj oblíbený hit a proč zrovna ten?
Hudbu Elánu mám spojenou především s mládím. Album Nejsme zlí mě dostalo asi nejvíc, jednotlivé skladby bych nerad jmenoval. Síla skupiny je v tom, že hity má na každé desce.

Rychnovský fotbalový stadion pojme, pokud se nemýlím, kolem 20 tisíc lidí. Věříte, že se vám ho podaří zaplnit?
To číslo, které říkáte, je opravdu kapacita fotbalového stadionu, ale v případě, že by bylo narváno hlava na hlavě. Kapacita koncertu zdaleka taková není, a to z bezpečnostních i provozních důvodů. Věříme, že přijde tolik lidí, aby vytvořili atmosféru podobnou koncertům světových kapel. Možná by nám mohl být vzorem pražský koncert Elánů z roku 2003. Na Letnou tehdy přišlo 70 tisíc lidí a bylo to strhující. V číslech jsme sice skromnější, ale těšíme se, že diváci rychnovského koncertu vytvoří minimálně stejně bouřlivou atmosféru.

Pokud by se to podařilo, asi by se jednalo o rekord, nebo ne?
Určitě by se jednalo o rekord. V Rychnově bylo nejvíce lidí asi na fotbalovém zápase domácích borců proti pražské Spartě. To jich přišlo asi pět tisíc.

Město akci podporuje a kvituje. Nebojíte se velkého přívalu automobilů, a kde bude možnost je nechat zaparkované?
Parkování je samozřejmě záležitost, kterou řešíme dnes a denně. Víme, že musíme zajistit patřičný servis všem návštěvníkům. Přiznám se, že teď existuje několik variant, ale nechtěl bych žádnou z nich předem jmenovat. Všechno se včas dozvíte a fanoušky budeme informovat.

Jak bude celý areál řešený technicky?
To je dobrá otázka. Areál bude zavřený už od středy ráno. Pódium na tak obří koncert se staví tři dny. Veškerou techniku přiveze sedm kamionů, stavět ji bude 25 silných techniků. Pódium má totiž rozměry 40 krát 20 metrů. Za kapelou bude velkoplošná projekce z nejmodernější LED technologie. Veškerá světla na rampy se věší celý den, stejně tak dlouho trvá připravit aparaturu zvukovou. Technické zajištění je stejné, jako kdyby v Rychnově hrála jakákoliv špičková kapela světového jména. Pro návštěvníky bude samozřejmě dostatek jídla, pití. Nesmíme nic podcenit, protože důležité je, aby si lidé koncert maximálně užili.

V současnosti chvíli jsou již v předprodeji vstupenky, jaká je jejich cena a kde jsou k sehnání?
Vstupenky jsou v prodeji od začátku dubna. Koupit je můžete v síti Ticketstream na portáluwww.ticketstream.cz. Ještě do pátku stojí základních 490 korun. Do 20. května pak 540 korun, do 21. června 590 korun a na místě 650 korun. Pro Rychnovské a okolí platí, že jsou vstupenky k dostání v cestovní agentuře Eurocentrum v Rychnově a Kostelci, v Rychnovské cestovní agentuře v Komenského ulici a v informačním centru na Starém náměstí.

Vizitka

Pavel Lochman pochází z Opočna, mládí však strávil v Rychnově nad Kněžnou.

Jako hudební producent, skladatel nebo hudebník (klávesové nástroje) se podílel na několika desítkách alb různých žánrů.

Spolupracoval a spolupracuje s předními interprety, mezi které patří Ilona Csáková, Marcela Holanová, Petra Janů, Davide Mattiolli a další.

Nosičů, na kterých se podílel jako autor hudby a producent, se prodalo více než 250 000 kusů.

Je majitelem sedmi zlatých a dvou platinových desek.

V současnosti žije v Litomyšli.