Pestrá přehlídka swingu, jazzu, ale třeba i šansonu nebo písniček v off beatovém rytmu SKA muziky opět nadchla posluchače. Po oba dny se na pódiu představili jak začínající muzikanti, tak i mezinárodně protřelí hráči a zpěváci, kteří už mají za sebou mnoho hudebních štací.

Tu první kategorii reprezentují v Týništi nad Orlicí domácí Bigbanďata, orchestr složený ze žáků místní zušky a vedený dirigentem Janem Pírkem, jemuž patřil úvod v pátek i v sobotu. Po nich úvodní den pódium obsadil Tanečný orchester Valaská, pokračovatel stejnojmenného dechového orchestru, založeného roku 1956 ze stejnojmenné slovenské obce.

Ovace a to doslova a do písmene sklidilo trio vytvořené ze tří skvělých muzikantů Zdeňka Häckla, Martina Kudrny, Petra Pavíčka a charismatické zpěvačky Radky Rubešové – Chanson Trio Coucou. Jejich šansony, jak jinak než ve francouzštině, stejně jako autorské skladby jednoduše nadchly.

To Georgia College Jazz Band z amerického státu Georgia, který si během studijního pobytu v ČR „odskočil“ do Týniště, přesvědčil, že za velkou louží se pro swing a jazz rodí prvotřídní muzikanti jako houby po dešti.

Zpěváka Jana Smigmatora, který se svými přáteli na Američany navázal, na týnišťském festivalu už dobře znají. Letošní vystoupení pojal v gershwinovském stylu a svým uměním opět okouzlil posluchače. Závěr prvního dne obstarala domácí Band-a-SKA, sršící energií a hned od začátku zvedla posluchače ze sedadel.

Ani sobotní interpreti - nChat Jazz, Will Johns Trio, Brass Avenue - neponechali nic náhodě a dohromady s finále obstaraného s Mladým týnišťským big bandem a jeho hostem Petrem Vondráčkem, to byla několikahodinová velká hudební jízda.

V roce 2020 oslaví festival čtvrt století svého trvání. Tým kolem Pavla Plašila, dramaturga, ředitele i kapelníka v jedné osobě, určitě připraví nejedno překvapení a mnoho swingových lahůdek, takže se hudební příznivci mohou začít těšit už nyní, kdy teprve vstřebávají letošní dojmy.

Vnuk legendárního skladatele v roli dirigenta servíroval s Brass-bandem hudební lahůdky
Vnuk legendárního skladatele servíroval hudební lahůdky