Přestože zájem předčil i ta největší očekávání, uspokojit všechny, kteří chtěli Slovanské tance Antonína Dvořáka v podání mezinárodně uznávaných klavíristů slyšet naživo, se nakonec pořadatelům podařilo a domů zklamaný neodcházel nikdo.

Ještě předtím, než zazněly první tóny, přivítal předseda MAS Pohoda venkova Luboš Řehák mezi přítomnými Pavla Bělobrádka, vicepremiéra vlády ČR, který převzal nad letošním ročníkem záštitu, Šárku Škrabalovou, místostarostku Opočna (od pondělí novopečenou starostku – pozn. red.) a dva nositele Ceny F. L. Věka – Ivo Kašpara z Opočenské besedy a Vlastimila Železníka, hudebníka, pedagoga a skladatele.

Už první řada Slovanských tanců byla pro většinu posluchačů, mezi nimiž nechyběli nejmenší adepti klavírní hry, zcela unikátním zážitkem. Radost nad návštěvností a úrovní koncertu vyjádřila místostarostka města: „Jsem nadšená z plného sálu a z výjimečného koncertu Ivana a Lukáše Klánských, jehož spolupořadatelem je také Opočenská beseda," prohlásila Šárka Škrabalová a dodala: „Opočno je již tradičně jedním z festivalových měst a i nadále počítáme v tomto směru se spoluprací s MAS Pohoda venkova. Je dobře, že se koncerty a celý festival konají, do budoucna budu samozřejmě festivalu nápomocna."
Výjimečnou příležitost vidět a hlavně slyšet výjimečné interprety měli mladí hudebníci, kteří se zdokonalují v základní umělecké škole.

Jedním z těch, co si celý koncert náležitě užívali, byl i Tomáš Rada: „Jsem tady z Opočna, na koncert jsem se dostal jako žák ZUŠ Opočno. Na klavír hraji už deset let. Mimochodem poslední tanec před pauzou (pozn.: č. 8 g-moll Presto) jsem hrál se svojí paní učitelkou Barborou Lepšovou. Koncert se mi moc líbí, je nádherný," řekl s nadšením v hlase a úsměvem ve tváři patnáctiletý klavírista, jenž neponechal náhodě vůbec nic a sváteční akci navštívil v dokonale padnoucím obleku.
Slovanské tance Antonína Dvořáka jsou známy a běžně hrány Českou filharmonií nebo jinými orchestry. V Opočně ale zazněly v originální úpravě pro čtyřruční klavír. Tato varianta klavírní hry byla v době jejich vzniku oblíbenou zábavou v měšťanských salonech a poptávka po nových skladbách byla vždy zaručena.
Ivan Klánský na úvod druhé části koncertu řekl: „S první řadou tanců měl Dvořák veliký úspěch a na různých úrovních od profesionálních po amatérské se hrály po celé Evropě. Tenkrát se ještě hodně muzicírovalo tzv. podomácku, což dnes již není běžný zvyk. Radost měl samozřejmě také Dvořákův lipský nakladatel Simrock, protože z toho plynuly nemalé zisky."
A jak to bylo dál? „Po obrovském úspěchu první řady požádal nakladatel Dvořáka, aby napsal pokračování. Dvořák se bránil s tím, že inspirace buď přijde, nebo nepřijde, takže ho nutit nemůže. Simrock neustále zvyšoval honorář až do okamžiku, kdy Antonín Dvořák povolil a napsal druhou řadu. Nutno říct, že stejně úspěšnou," dodal Ivan Klánský k tomu, jak s osmiletým odstupem nakonec během jednoho měsíce vznikl „druhý díl" Slovanských tanců.
Ohlasy a ovace publika v Opočně vyvrcholily potleskem vestoje. Skvělá atmosféra v sále se stala odrazem výkonu interpretů, díky jejichž umění také předposlední koncert Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka nevybočil z řady a byl velkým svátkem pro milovníky hudby.

Dana Ehlová