Tradiční je také program, který pravidelně přiláká ne stovky, ale dokonce tisíce lidí. Také letos budou probíhat až do osmnácti hodin exkurze pivovarem a sladovnou. V útrobách sklepů, kde se nachází pivovarská restaurace, poteče nejen pivo, ale kuchaři připraví bohaté menu se spoustou jídel typických pro českou kuchyni, po nichž zlatavý mok obzvlášť dobře chutná.

Speciál s památným letopočtem v názvu


Majitel pivovaru Milan Vedra připravuje s početným organizačním týmem na čep všechny druhy místních piv. A tak je otázkou, zda bude překonán celkový počet vytočených sudů Dobrušské jedenáctky, Rampušáka 12%, „třináctky“ Muderlanta a patnáctistupňového F. L. Věka, kterých bylo v loňském roce více než sto.

Pro fajnšmekry pouze při příležitosti Dne otevřených dveří bude navíc uvařen třísladový speciál „1320“. Název značí letopočet, kdy se objevily první písemné zmínky o Dobrušce. V roce 1320 neuspěl pan Mutina z Dobrušky ve sporu s dobrušskými měšťany a vydal listinu, již dějepisci později nazvali Mutinovým narovnáním.

Dobrušské pivo často sklízí úspěchy

Není se co divit, že „pivařům“ i těm, co přijdou pouze ochutnat, šmakují zdejší produkty znamenitě. Vždyť pivo z Dobrušky pravidelně sklízí úspěchy v soutěžích malých pivovarů. Zatím poslední ocenění pochází z odborné degustace v Českých Budějovicích, která probíhala v rámci Slavností piva v červnu letošního roku. Dobrušská jedenáctka získala první místo v nejobsazenější kategorii světlých ležáků pivovarů s výstavem do deseti tisíc hektolitrů a titul Pivo České republiky 2014. Třináctistupňový Muderlant obsadil druhé místo v kategorii polotmavé pivo pivovarů s výstavem do 10 000 hektolitrů a titul Pivo České republiky 2014.

Na pódiu vystoupí Horkýže slíže

Nedílnou součástí slavností piva v Dobrušce je pestrý hudební program na nádvoří a v pivovarské zahradě. Představí se řada kapel různých žánrů, takže vybrat si také z této nabídky může opravdu každý. Stačí jmenovat Horkýže slíže, Evelynne, Kabát revival, Čí je to vina, W-band, Valanka, Pel-Mel, Relax a hned je jasné, že nadcházející sobotu stojí za to projít branami Rodinného pivovaru v Dobrušce nejen kvůli dobrému pivu.

Dana Ehlová