Na dvoře císařském je totiž téma už šestnáctého divadelního plesu pořádaného Divadélkem Na štaflích, tentokrát (a zcela právem) věnovaného největší z velkých osobností naší historie i současnosti Karlu IV.

Kolem osmé hodiny večerní členové organizačního divadelního týmu očekávají příjezd téměř dvou desítek družin královských a panovnických, včetně pážat, komořích, lokajů, šašků, rádců, chybět nemůže ani hudba a zpěv. Samozřejmostí bude i velká hostina. Pivo české, víno moravské, medovina odevšad u šenku zajisté také potečou.
Zváni jsou přitom nejen jedinci s původem urozeným, ale především takoví, co se umějí bavit a neváhají pro to ledacos předem vykonat. Ti, kteří se na dvůr královský letos vydají, a v časech minulých už prožili (či přežili) s divadélkem nejen konec světa, ale i čtyřicet let Na štaflích nebo také třeba ples patriotů, dobře vědí, jak náramný večer je čeká. Ti, kteří se nechají zlákat k účasti zcela poprvé, si mohou být jisti, že atmosféra plesu se jim „vryje" hluboko pod kůži a dalšího divadelního plesání v Dobrušce se nebudou moci dočkat.

Organizátoři plesu se opět netají očekáváním, že se všichni návštěvníci v duchu letité tradice aktivně zapojí do programu, věnovanému připomenutí velké osobnosti českých a evropských dějin a zejména odkazu Karla IV. pro naši přítomnost.

A co lze předem ještě prozradit? Divadélko Na štaflích prohlašuje a slibuje: „Bude také vysvětleno několik záhad a nejasností spjatých s životem tohoto největšího Čecha, jako např. otázka položení základního kamene Karlova mostu."
Ti, kteří se na dvůr královský v pátek 26. února dostaví, se prý dozví i to, jak to bylo s údajným výrokem Jana Lucemburského, otce Karla IV.: Toho bohdá nebude, aby český král…

Pořadatelé navíc avizují: „Poprvé bude na veřejnosti představeno dosud neznámé pokračování Vrchlického Noci na Karlštejně" a zároveň prozradili, že též jednají o možnosti zápůjčky korunovačních klenotů.
…A možná přijde i sám císař a král!

Dana Ehlová