Ochutnávku zde organizují již po deváté, její výsledky lze považovat za doporučení pro pěstování těch nejlepších jablek.

Organizátoři připravují k ochutnávce 30 odrůd, které se budou nejen degustovat, ale i hodnotit podle předem stanovených kriterií. „Porovnávat se budou starší odrůdy se současně pěstovanými a perspektivními. Místo zde budou mít i rezistentní a tolerantní jablíčka. Čím více bude degustantů, tím bude výsledek kvalitnější. Zváni jsou jak odborníci, tak i příznivci dobrého ovoce,“ láká zájemce předseda častolovických zahrádkářů Josef Helmich.

Dodává, že každý účastník po vyhodnocení obdrží výsledky a pořadí nejchutnějších jablek. Na závěr degustace odborníci připraví krátký výklad s besedou o použití nových chemických přípravků na zahrádkách.

„V loňském roce jsme se přesvědčili, že vypěstovat pěkné a zdravé ovoce je stále těžší. Většinu zahrádkářů zaskočila největší a nejrozšířenější nemoc ovocných stromů – strupovitost a padlí,“ upozorňuje na důvody, které zahrádkáře vedou k podobným akcím, Helmich. Vysvětluje, že po takovéto nemoci jsou jablka nevzhledná, malá a stromky postupně odumírají. K ochraně proti těmto a dalším nemocem mnozí pěstitelé na svých zahrádkách používají chemické postřiky, které jsou nejen velmi drahé, ale v případě neodborného použití i neúčinné.

V současnosti existuje celá řada rezistentních odrůd jablek i hrušek, které byly vyšlechtěny ve výzkumných ovocnářských ústavech v Holovousech, Střížovicích a Litoměřicích. „Některé z nich ale zase mají jiné negativní vlastnosti, které se projeví na příklad v horší kvalitě dužiny, jsou méně chutné nebo mají jiné nectnosti,“ upozorňuje na pěstitelská úskalí Helmich. Řešit je v Častolovicích budou přizvaní odborníci.