Pořadatelé již 31. akvaristické výstavy nabízejí návštěvníkům i světově unikátní soubor preparovaných rybích hlav od Pavla Zubera z Plzně.

Muzeum má zájem

„Sbírky preparovaných lebek jsem si všiml na jedné z výstav mladého plzeňského biologa a zaujala mě natolik, že jsme ho pozvali na 31. ročník naší výstavy,“ uvedl hlavní organizátor akce a předseda základní organizace Českého svazu chovatelů Vladimír Hulman s tím, že zájemci ji mohou navštívit ještě dnes a zítra od 8.30 do 17 hodin.

Pavel Zubera z Plzně přivezl do Rychnovajen část své nejkomplexnější sbírky preparovaných rybích hlav v ČR, která čítá 1600 kusů. „Z toho patří čtyři stovky hlav rybám. Je zde i mořský ďas, který je v daleko lepším stavu, než ten vystavený v Národním muzeu. Právě do Prahy si již několikrát mou sbírku také vypůjčili,“ prozradil biolog, pro něhož je preparace koníčkem.

Milionová sbírka

Na transport křehkých lebek používá Plzeňák plastové přepravky na zeleninu, velmi důležitá je prý ale jejich fixace. „Právě častým převozem dochází k poškození lebek, a proto výstavy zase nevyhledávám,“ přiznal biolog, který má stálou expozici v královéhradeckém Obřím akváriu.
Svou sbírku si Pavel Zubera cení jako zoologický komplex za jeden milion korun.