Od čtvrtka do neděle se v Uffu, před ním a pod sousedním šapitó střídali umělci z celého světa. Největší událostí byla podle očekávání Fauna. Nejprestižnější světovou cirkusovou cenou oceněná šestice zahraničních umělců vyjádřila pohled na podobu lidských a zvířecích pudů náročnou akrobacií, fyzickým divadlem a živou hudbou. Hned dvakrát zaplnila hlediště v cirkusovém šapitó a v obou případech sklidila mohutný aplaus. „Bylo to trochu složitější, kvůli nastavení scény, ale nakonec to byla vydařená představení,“ řekla australská akrobatka Rhiannon Cave-Walker.

Náročné gymnastické a akrobatické kousky předvedli také australští Time in Space. Jejich představení The Displaced o lidském sbližování mělo v Uffu evropskou premiéru. Zaujalo zručnými artistickými výkony, žonglérskými triky a neobvyklými kostýmy. Pozornost navíc přitahoval teprve šestnáctiletý Dylan Phillips a zejména jeho až neuvěřitelná vyvažování ve stoji na rukou. „Je za tím hodně dřiny,“ přiznal talentovaný akrobat.

Time In Space. Mezinárodní festival nového cirkusu Cirk-UFF v Trutnově.Zdroj: Miloš Šálek

Ani chvíli nenechal publikum vydechnout český soubor Losers Cirque Company. Hodinové vystoupení nazvané Kolaps bylo plné akrobacie, tance a živé hudby. Deset aktérů v bílém bylo navíc efektně doprovázeno hrou světel. „Chtěli jsme, aby sportovní, taneční, hudební a vizuální části na sebe navazovaly. Jsme rádi, že se to líbilo. Trutnov má skvělé diváky!“ chválil artista Petr Horníček.

Úspěch sklidila také domácí dvojice Bratři v tricku. Se stejným úspěchem jako loni zopakovala Běžkařskou odyseu a k tomu ještě s dívčím souborem Holektiv zvládla i myslivecký Lov – show, kde se kromě akrobacie také žongluje a dokonce i střílí. „Bavilo nás to, diváci i my jsme si to užili,“ prohlásil Václav Jelínek.

Cirk-UFF 2018, den první: Onyx Productions a představení 360 AllStars.
Basketbal v divadle? Ne, pozor! To byl cirkus