Jen čtrnáct dní uplynulo od oficiálního otevření Pelclova divadla, které prošlo komplexní rekonstrukcí, a již se chystají další zásadní změny. Tuto sobotu se totiž rychnovský kulturní stánek změní v newyorské metro. Od 20 hodin zde začíná beznadějně vyprodaný ples.

Balkán až příště

„Ačkoliv již loni bylo rozhodnuto, že letošní tradiční ples bude na téma Balkán, vše se změnilo. Výzdoba i slavnostní nástup byly promyšlené a připravené, ale na poslední chvíli přišli chlapci s nápadem, že jsme na americkém turné načerpali tolik zážitků, že by je bylo dobré ještě zužitkovat na plese,“ komentovala přípravy na nejnavštěvovanější ples sezony manažerka RDS Eva Štréglová.

Zpočátku byl plesový výbor bezradný. „Celou jednu schůzku jsme zde jen proseděli, popíjeli čaj a přemýšleli. Pak se však začaly nápady hrnout a myslím si, že se nakonec ukázalo, že jde o originální nápad,“ bilancovala manažerka a zároveň prozradila, že návštěvníci akce se dostanou do podsvětí newyorského metra a zavítají i do okrajových čtvrtí americké metropole.

„Chceme přítomným co nejvěrohodněji přiblížit návštěvu tohoto podzemního světa od zakoupení „metrenky“ po přestup a cestu do věhlasných newyorských čtvrtí. Myslím si, že díky nápadům a pomoci organizačního výboru, který tvoří asi čtrnáct věrných maminek, se nám to podařilo. Od ledna na tom pracujeme, strávíme nad tím mnoho času a moc se těšíme. A za to patří všem veliký dík,“ dodala manažerka RDS.

Jaroslav Havel, ředitel společnosti Kultura, pod kterou divadlo spadá, uvedl, že na ples RDS zajistili 250 míst. „Když jsme poprvé viděli nová křesla, báli jsme se, že plesové uspořádání bude co do míst menší než v minulosti. Jde však o zvyk a požadavek organizátora, i když to je někdy na úkor parketu,“ dodal.