Přestože většinu informací najdou na internetu nebo si je řeknou dospívající děti mezi sebou, není nad starou dobrou knihu. Podle knihovnice z Krajské vědecké knihovny je u dospívajících oblíbená Kateřina Janouchová, autorka řady románů pro děti a dospělé a populárně naučných publikací.

Poučení o vztazích a sexu v podání přiměřeném věku obsahují knihy Jak jsem přišel na svět (pro mladší děti) a O lásce a sexu (pro dospívající).

Kondom. Ilustrační snímek
Ani osvěta občas nepomůže. Dívka otěhotněla v deváté třídě

Poslední zmíněná je určená především mladým dívkám začínajícím si klást otázky týkající se vlastního těla, lásky a sexu. Autorka zde velmi odvážně probírá nejcitlivější a dodnes do určité míry tabuizované otázky ohledně sexuálních prožitků a milostných vztahů, kterými se v pubertě zabývá snad každá dívka.

„Čtenáři zde najdou spoustu užitečných informací o lásce, zamilování, polibcích, ale i o onanii, sexuálních fantaziích, o pohlavních chorobách a prevenci, takže knihu lze do určité míry považovat za jakousi učebnici, psanou velmi nenásilnou a pro mladé lidi snadno stravitelnou formou bez jakéhokoli moralizování a zákazů,“ uvádí v anotaci internetový knižní obchod Kosmas.cz.

Dětství se zkracuje

Další zajímavá kniha o dospívání je od Roberta Winstona, který napsal řadu naučné a odborné literatury pro děti a mládež. Titul Dospívání: Spolu to zvládneme - obrázkový průvodce základy biologie, sexuologie a psychologie je velmi citlivě a stručně napsaný. Díky přehlednému grafickému zpracování se čtenář v knize lehce zorientuje a rychle v ní najde potřebné informace. Na vzniku knihy se podíleli zkušení odborníci, jejichž informace a podněty mají pomoct všem zúčastněným proplout tímto složitým obdobím bez nehod.

Tinder. Ilustrační snímek
Revoluce v online seznamování. Aplikace Tinder a Grindr využívají miliony lidí

Za zmínku stojí také kniha Dospívání od Jany Marhounové. Autorka se zaměřuje na nebezpečí „šikmé plochy“ ve zranitelném věku. Sleduje v širokém záběru vývoj dítěte od prvopočátku až po ukončení jeho dospívání. Marhounová se opírá o značný počet rozličných českých i zahraničních výzkumných prací, majících v teoretické rovině často univerzální a ve většině případů i nadčasovou platnost, ty jsou však v knize ilustrovány konkrétními, vždy k jednotlivému problému se vztahujícími případy.

V dnešní moderní době se dětství zkracuje. Tlak na výkon, učení, zodpovědnost a na úspěch je ve společnosti velmi silný. A tak i puberťáci jsou vystaveni mnohem větším nejistotám a změnám, jaké jejich rodiče nezažívali. Tyto knihy tak celé rodině mohou pomoci projít komplikovaným obdobím dospívání.