Jeho táta Pavol byl dvakrát na olympiádě a z mistrovství světa má dvě medaile - stříbro i bronz.

Rybár junior, hvězda hokejového Hradce Králové, si za národní mužstvo Slovenska zachytal poprvé v sobotu. Jeho vstup na mezinárodní scénu byl impozantní, stejně jako výkony v české extralize.

Patrik Rybár vychytal čisté konto a přispěl v Augsburgu na Německém poháru k výhře nad domácím výběrem 3:0.

„Pomohli mu bránci, ale náš brankář podal brilantní výkon,“ velebil nováčka Craig Ramsay, kanadský trenér Slovenska. „Němci měli asi víc šancí, ale my jsme dobře bránili a podržel nás brankář,“ přidal další chválu kapitán mužstva Peter Ölvecký.

Ty reakce znáte, že? Bylo to stejné jako po zápasech české extraligy. V ní je Rybár neuvěřitelný, postupně se z něj stalo monstrum v betonech. Ve třinácti utkáních (sezonu začal později kvůli zranění) přispělk devíti výhrám Mountfieldu. Čtyřikrát vychytal čisté kontu, v součtu s reprezentací tedy popáté ve čtrnácti duelech. Úspěšnost zákroků má téměř 96 procent, což je nadpozemské číslo.

V dresu Slovenska mu jednou pomohla tyčka, neinkasoval ani v pěti přesilovkách Němců, kteři byli po většinu utkání aktivnější.

„Chytalo se mi dobře, i když mi občas puk vypadl. Věřím, že příště to bude ještě lepší. V úvodu zápasu jsme dali gól, chytili se a potom se nám hrálo lépe,“ popisoval sám Rybár premiéru v reprezentaci. „Jsem rád, že jsme zvítězili a já jsem k tomu přispěl svou troškou,“ doplnil.

Mluvil jako v Hradci. Bez velkých slov, vlastně bagatelizoval svůj přínos mužstvu. Jenže jeho spoluhráči měli úplně jiný názor, Rybár byl klíčovým mužem Slovenska na cestě k úspěchu. Obránce Marek Ďaloga řekl za všechny: „Podržel nás.“
Hradecká opora nepřekvapila, kliďas v masce navázal na výkony z extraligy.