Je zásadní posilou hokejového Hradce Králové. Útočník Rudolf Červený, muž zaručené kvality, který navíc už v Mountfieldu strávil plodné roky, tuto roli bere.

A nebojí se prozradit plán, s nímž se na východ Čech vrátil ze štací na Slovensku a ve Švédsku. „Do čtyř let chci titul,“ řekl v úterý.

Mluvil pár minut po úvodním tréninku na ledě. V malé hale se proháněl v první skupině, v níž byli například matadoři Radek Smoleňák, Tomáš Linhart, Michal Dragoun… Nebo také nová brankářská dvojice Marek Mazanec, Štěpán Lukeš.

Hráči létali po ledě za zamlženým plexisklem v malé hale necelou hodinu a půl. Pak je vystřídala druhá parta, v níž byly mladé pušky: Matej Paulovič, Patrik Miškář či Radovan Pavlík. Nebo další velká posila Aleš Jergl. A odpoledne znovu.

„Byl to klasický první trénink,“ usmíval se kouč Tomáš Martinec. „Kluci se do toho rychle dostanou,“ byl si jistý.

Sil by měli mít borci dost. Už v minulé sezoně Hradečtí stavěli na výtečném pohybu, fyzické kondici, našlapaných svalech po letní přípravě vedené bývalým útočníkem Michalem Tvrdíkem.

Rudolf Červený.
Pohár za čtyři roky? Věřím, že ho zvedneme dřív

„Letos jsme ještě trochu přitvrdili,“ prozradil Martinec. Při poznámce, že už vloni hráči celkem reptali, se jen uculil. „Přiští rok zase přidáme,“ naplánoval.

Z galejí by měl vzejít sebevědomý tým, který napodobí účinkování v minulé sezoně. Tedy především v základní části, kdy obměněný a mírně podceňovaný mančaft překvapil. „Chtěli bychom to zopakovat,“ řekl trenér.

Změny v týmu
Příchody: Červený (Brynäs), Mazanec (Utica), Kubík (Kladno), Perret (Pardubice), Jergl (Olomouc), Lukeš (Chomutov), Čáp (Prostějov), Šalda? (Rimouski).

Odchody: Graňák (Karlovy Vary), Lessio, Maxwell, Piché (hledají si angažmá), Pavelka (Plzeň), Bezúch (Košice), Kukumberg (Slovan Bratislava).

„S tím souhlasím. Ale v play off bych chtěl hrát malinko důstojnější roli,“ pronesl šéf klubu Miroslav Schön. Na jaře vypadl Mountfield ve čtvrtfinále s Brnem jednoznačně 0:4 na zápasy.

„Teď chceme výš. Získali jsme hráče, kteří nás mohou posunout. Navíc tady máme kluky, kteří hráli první rok, a věřím, že se posunou dál,“ prohlásil Martinec.

Zásadní změna se udála v brankovišti. V něm by měl vládnout gólman Mazanec, jenž se v posledních letech snažil prosadit v zámoří. Do Česka se vrátil s velkými ambicemi, nebojme se říci, že reprezentačními.

„Tým se udržel, posílil a v brance je Mazi, který bude velkou posilou,“ věřil útočník Červený.

Zda to tak bude, naznačí už přípravné duely. Hradec jich sehraje dvanáct v rámci Ligy mistrů a dalších turnajů. „Chceme jet hned na krev,“ nakázal Martinec.

Trénink hradeckých hokejistů na ledě.
OBRAZEM: Mountfield na ledě. Bez Koukala