V národním mužstvu jste zatím chytal jen jednou. Pomohlo vám čisté konto proti domácím na listopadovém Německém poháru na olympiádu?
Třeba pomohlo, ale podle mě je nejdůležitější, že se nám daří v klubu, že máme letos dobré výsledky. Musím klukům poděkovat, protože je to hodně i jejich zásluha.

A co váš věk?
Je to rozhodnutí trenérů, které mě mile překvapilo. Bylo to o tom, že trenéři počítají s Jánem Lacem ze Sparty a Braňem Konrádem z Olomouce jako s prvními dvěma brankáři. Když se rozhodovali o trojce, dali přednost mladšímu.

Byl jste překvapený?
Vůbec žádné signály jsem neměl a ani jsem s tím nijak zvlášť nepočítal. Vždyť jen v české lize je řada výborných slovenských brankářů. Ale když se ve středu ohlašovala nominace, nervózní jsem nebyl. Trenér brankářů Ján Lašák mi den předem volal, že bych měl jet. To se potvrdilo.

Takže nevadilo, že jste v neděli nechytal proti Liberci, i když se trenér Lašák přijel do Hradce podívat?
Ne. Já jsem věděl, že chytat nebudu, byl jsem na tom dohodnutý s trenéry Hradce.

Z Hradce jste ve slovenské nominaci hned tři.
Dominik Graňák také věděl o nominaci s předstihem. Nejvíc překvapený tak asi byl Lukáš Cingel, ten se to dozvěděl až při oficiálním vyhlášení.

Na olympiádu pojedete přesně dvacet let poté, co na ní poprvé chytal váš otec. Probírali jste to už spolu?
Zatím jen to, jinak nic víc jsme neřešili. Mám ale radost z toho, že to těší všechny kolem mě. Já jsem za tuhle šanci šťastný a hlavně vděčný, je to pro mě další motivace.

Na olympiádě budete mít možnost sledovat také další sporty. Na co se těšíte?
Pojedu tam kvůli hokeji a na něj jsem hodně zaměřený. Protože jsem nikdy na olympiádě nebyl, tak nevím, jak to tam chodí. Ale pokud bude možnost, fandit bych určitě šel.

Slovensko se v základní skupině B utká s Ruskem, Spojenými státy americkými a Slovinskem. Co říkáte na tyto soupeře?
Abych pravdu řekl, tak jsem to zatím moc nestudoval. Nečeká nás nic lehkého, ale věřím, že to budou super zápasy.

Rival se bouří
Hradecký Patrik Rybár se do olympijské nominace slovenských hokejistů dostal na úkor Júlia Hudáčka, zkušeného gólmana ruského Čerepovce. A ten je rozčilený. „V klubu byli v šoku,“ řekl někdejší brankář Pardubic pro sport.sk. „Nikdo se na mě do Ruska ani nepřijel podívat,“ stěžoval si.