Čtyři sezony oblékal pardubický dres. „Byly to krásné časy,“ netají. Ale ani to nezlomí jeho přesvědčení. „Jsem Hradečák a tyhle zápasy jsou pro nás nejvíc,“ říká Tomáš Martinec, trenér letos tolik úspěšného Mountfieldu.

Hradec se jako favorit postaví v pátek na svém ledě poprvé v sezoně v extralize Pardubicím.

Hraje se velké derby!

Nestraší vás klišé, že derby nevyhrává favorit?
Nebojím se. (usměje se) Ale derby opravdu nemá favorita. Pardubice mají dobrý tým, vždyť vyhrály v Plzni, porazily Liberec, Brno. To není náhoda. Těším se, bude to parádní zápas.

Vy jste si zahrál derby už v památné sezoně 1993/94. Vzpomínáte?
Tehdy to bylo neskutečné, nedá se zapomenout. Vůbec celá atmosféra té jedné extraligové sezony. Měli jsme snad pořád vyprodáno. Nebo se mi to aspoň zdálo.

Jenže jedna porážka v derby byla jakýmsi zlomem. Na konci sezony Hradec spadl.
Vybavuju si to trochu mlhavě. My jsme se ale drželi docela dlouho poměrně nahoře a Pardubice dole. Před Vánocemi se to trošku zlomilo. A ta domácí porážka tomu neprospěla.

Proběhla také jedna velká hráčská výměna. Pro Hradec to nebylo dobré, že?
Od nás šli do Pardubic Martin Filip a Radek Měsíček, opačným směrem Patrik Weber s Petrem Pavlasem. Samozřejmě, že po bitvě je každý generál, ale nám to rozhodně neprospělo. My jsme nakonec sestoupili a Pardubice došly až do finále.

Po té sezoně jste odešel do Olomouce a po dvou letech do Pardubic. Nebylo to těžké pro Hradečáka?
Ne, já na ty roky vzpomínám rád. Sešlo se tam mladé mužstvo: Tomáš Blažek, Milan Hejduk, Dušan Salfický… Byla tam skvělá parta. Vedl nás nynější trenér reprezentace Miloš Říha. Ke klubu mám pěkný vztah, ale teď je tu derby. (usmívá se)

Při nich se to mění?
Odjakživa jsem Hradečák, teď i trenér. Derby jsou pro nás největší zápasy v sezoně, tak to prostě je. Milujou je fanoušci, hráči, všichni lidi okolo. Je to prostě nejvíc.

Tipsport extraliga: BK Mladá Boleslav - HC Mountfield HK.
Pláněk srazil Hradec, ale říká: „Klobouk dolů"

V Brně neuspěl. Co Hradec?

Hradec Králové - Má měsíc na to, aby ukázal, že může být pro Hradec Králové posilou. Do extraligového týmu přichází z Brna útočník Václav Karabáček, bývalý mládežnický reprezentant.

„Máme širokou marodku, takže potíže se sestavou,“ vysvětlil kouč Tomáš Martinec, proč druhý tým extraligy rozšiřuje kádr. Dvaadvacetiletý útočník strávil poslední roky v zámoří a na začátku této sezony se neúspěšně snažil prorazit v Brně. „V Americe se trochu zasekl, měl i zdravotní problémy,“ řekl trenér. „Délka spolupráce bude závislá na tom, jak se bude dařit jemu a také týmu,“ pronesl generální manažer Aleš Kmoníček.