A tak je tu nový Hradec. Méně našlapaný osobnostmi, zato mladší a více sázející na „místní kluky“.

Proto představenstvo klubu, které se sešlo ve středu, usadilo do křesla trenéra Tomáše Martince. Navrch mu dalo smlouvu na dlouhých pět let.

Potvrdila se tak slova Václava Sýkory, který mužstvo vedl poslední dva roky, a jemuž dělal Martinec asistenta: „Hradec si Tomáše vychovává. Má předpoklady, aby se jednou posunul na místo hlavního trenéra.“

Uznávaný kouč to řekl před nedávno skončenou sezonou, v níž Mountfield vypadl v semifinále play off s Třincem. To byl pro vedení klubu neúspěch, proto Sýkora skončil.

Martinec by měl pomoci změnit tým i jeho projev. V klubu je šéftrenérem mládeže, prošli mu rukama desítky mladých hráčů. Na ně by chtěl Mountfield více spoléhat, když sázka na tým s dvanácti třicátníky nedopadla podle představ.

Generali play off hokejové Tipsport extraligy - 5. semifinále: Mountfield HK - HC Oceláři Třinec.
Sýkora končí. „Nesplnil úkol," řekl šéf. Růžička (asi) nepřijde

Z toho důvodu se měníi kádr. Kariéru ukončil nejstarší hráč extraligy Jaroslav Bednář, jenž bude sportovním manažerem a bude také k ruce Martincovi při trénincích a zápasech. Další spolupracovníky si někdejší útočník Hradce, Pardubic či Litvínova ještě vybere.

Z matadorů zůstane například útočník Petr Koukal, jenž by se měl stát lídrem týmu. „Kdo jiný?“ pronesl exkapitán Bednář.

Dále také zkušení obránci Oskars Cibulskis a Dominik Graňák. Naopak konec už oznámili Jiří Šimánek, Bedřich Köhler, René Vydarený. Odejde zřejmě i Martin Pláněk a Andris Džerinš. Jasno není u Romama Kukumberga, Rudolfa Červeného či gólmana Patrika Rybára.

„Generační výměna je nutná,“ potvrdil potřebu změn generální manažer Aleš Kmoníček.

Kdo přijde? To se uvidí. Posily může klub oznámit až 1. května.

Rozloučení s hokejovou sezonou v Hradci Králové.
Loučení s fanoušky: hradečtí lvi dali vale sezoně