Delikatesa pro hokejové labužníky se už pomalu připravuje na talíř. Prvoligový Hradec Králové přivítá ve čtvrtek hvězdami našlapaný ruský Petrohrad. Movitého účastníka KHL přivedl na dva týdny do Česka jeho nový kouč Miloš Říha.

„Jak se láká Petrohrad do Hradce? Těžko,“ usmál se hradecký generální manažer ALEŠ KMONÍČEK, který se ze všeho nejvíc těší na ruského „zlobra“ Arťuchina

Je jasné, že ulovit elitní tým KHL musel být boj. Vážně tak velký?
Měli jsme situaci trochu usnadněnou tím, že jako sportovní ředitel mládeže u nás pracuje Miloš Říha mladší. Má velkou zásluhu na tom, že si tady Petrohrad zahraje. Ale nešlo jenom o Miloše, museli jsme se s Petrohradem domluvit, udělat obchod a myslím, že se to celé podařilo vyřešit v poměrně krátké době.

Ale nepracovat v Hradci syn kouče Petrohradu, lámali byste ruské milionáře k zápasu asi hodně těžko. Je to tak?
Hlavně by nás to asi ani nenapadlo. Zájem zahrát si s SKA mělo několik extraligových celků, ale měly smůlu. Petrohrad má velmi přísně stanovený harmonogram zápasů a tréninků. Byl docela problém se do tak nabitého programu ještě vměstnat. Ale povedlo se.

Má jeden z nejsilnějších týmů KHL před zápasem nějaké speciální požadavky?

Nic takového se ke mně nedostalo, bereme ho jako další mančaft, který sem dorazí na zápas. Určitě se ale budeme snažit, aby tu byl spokojen.

Na českém soustředění má trenér Říha 34 hokejistů. Možná byste měli mít pro jistotu připraveny dvě kabiny, kdyby s sebou chtěl přivézt celý ansámbl…
Tak jim je připravíme. To by nebyl problém. Ale nemyslím, že sem dorazí celý kádr. Všechny detaily, kolik hráčů přijede, co budou potřebovat, budeme vědět až těsně před zápasem.

Zbývají v pokladnách ještě lístky?
Ještě je jich pořád dost. V předprodeji se jich neprodalo tolik, což přičítám tomu, že si je kupovali hlavně místní, a lidé z okolí si je obstarají až v den zápasu. Lístků je ještě hodně a na každého se dostane.

Byl byste zklamaný, kdybyste nezaplnili stadion až po strop?

Abych se přiznal, tak s tím ani nepočítám. Kdyby dorazilo víc než tři tisíce lidí, byl bych příjemně překvapen. Moc nevím, co mám čekat.

Cítíte alespoň, že velký soupeř Hradec pobláznil a město žije hokejem?

Zapadá to do naší strategie, chceme fanoušky přilákat zpátky na hokej. Připravujeme pro ně víc akcí a Petrohrad je první a asi i největší bonbonek. Následovat budou další zápasy, třeba příprava s Pardubicemi, Mladá Boleslav… Pardubice tady pak odehrají ještě duel v European Trophy proti Linköpingu. Doufejme, že se povede lidi trochu nalákat a návštěvy půjdou nahoru.

Upřímně, jste napjatý, jak si prvoligový tým proti hvězdám světového hokeje povede?
Beru to tak, že oba týmy půjdou do zápasu po sérii těžkých tréninků a na hráčích jistě bude znát únava. Ale je to pro nás velký svátek. Samotný výsledek není úplně nejdůležitější. Spíš jde o to, že si hráči vyzkouší, jaké to je, nastoupit proti takhle kvalitnímu soupeři a aby přišli diváci. Zápas je hlavně pro ně.

Takže vás v noci nebudí sny plné euforie, jak Hradec slavně poráží silný Petrohrad?
(usmívá se) To můžete být v klidu, takové sny mě rozhodně nebudí.

Není vám líto, že chvíli před příjezdem do Česka se Petrohrad rozešel s Alexejem Jašinem a jedna z plánovaných hvězd se nedostaví?
Co jsem měl zprávy, tak by nejspíš do Česka stejně ani necestoval, takže mě to až tak nemrzí. Těch hvězd má Petrohrad i tak dost.

O tom není sporu. Na kterou se těšíte vy sám nejvíc?

Asi jako většina lidí. Na Arťuchina.

Berete zápas s Petrohradem jako svůj první velký zářez na pažbu v pozici generálního manažera Hradce Králové?

Co se týká jednotlivých zápasů, tak asi ano. Ale celkově máme přeci jenom jiné cíle.

Ale každý si teď asi řekne, že když v prvním roce ve funkci přivedete do Hradce Petrohrad, ve druhém dorazí New York Rangers…

(směje se) Takhle daleko nekoukám. Chci, abychom vyhrávali v první lize, aby se nám dařilo, byli jsme úspěšní a chodili na nás diváci. Nemá cenu takhle spekulovat ani plánovat.

Tahák léta – utkání mezi jedním z nejlepších hokejových týmů Evropy Petrohradem a Hradcem Králové – se hraje ve čtvrtek v 17.30 hodin.