A jak! Ve fotbale má bronz z mistrovství Evropy 1960, v zápase o třetí místo dal dokonce gól. V hokeji má tři cenné kovy z mistrovství světa, jeden z olympiády. K tomu jedenáctkrát vyhrál ligu.

Tomáš Martinec, nový trenér hradeckých hokejistů, byl v mládí skoro jako on. Ještě do patnácti let hrál hokej a ve fotbale byl dokonce v národním mužstvu.

Nebylo divu, táta Luboš ho léta trénoval, starší brácha Patrik rovněž válel v bruslích i kopačkách. „Já jsem se dokonce ve čtrnácti rozhodl pro fotbal. Rok jsem nehrál hokej,“ vzpomíná Tomáš.

V té době se pohyboval ve vybrané fotbalové společnosti. Byl členem československého výběru, za nějž hráli pozdější reprezentanti Martin Čížek, Patrik Berger, Tomáš Řepka, Marek Penksa. „Absolvoval jsem s nimi všechno,“ vykládá. V Hradci si zase náramně rozuměl s pozdějším kanonýrem Sparty Vratislavem Lokvencem.

Ve fotbalovém rozletu ho ale zastavily potíže s kyčlemi. „Takže jsem po tom roce skončil s fotbalem a zase jsem se vrátil k hokeji,“ popisuje.

Byla to dozajista dobrá volba, vždyť v extralize nakonec odehrál téměř 550 utkání. Ve fotbale ho nakonec životní úspěch minul. Mančaft, jehož byl pevnou součástí, v roce 1990 v Erfurtu vyhrál mistrovství Evropy do šestnácti let. Ve finále zdolal Jugoslávii po prodloužení.

„V té době bylo normální, že jsme dělali oba sporty. Při dnešním objemu tréninku už to nejde,“ říká hradecký trenér. Je to škoda.

Letní příprava hokejistů Hradce Králové.
Ambice budou jiné, netají nový kouč Hradce

Jak prckové váleli
Starší Patrik měří 173 centimetrů, mladší Tomáš o tři více. „Vždycky jsme byli prckové,“ usmívá se Tomáš Martinec při vyprávění o tom, jak s bráchou léta trápili v extralize obry na bruslích.

Patrik v ní nastřádal přes pět stovek kanadských bodů, Tomáš více než tři sta. „Vždycky jsme byli nejmenší a nejslabší. Nejhorší byly přechody z osmé třídy do dorostu a z dorostu do chlapů,“ popisuje Tomáš, nový trenér hradeckých hokejistů.

„My jsme to nebrali jako nevýhodu, snažili jsme se využít naše přednosti. Byli jsme vyčuraní,“ usměje se.
Přesně tak, těžili z techniky, mazanosti…