V neděli se Petr Koukal postaví svému někdejšímu klubu, bude hledět do očí fanoušků. „Očekávám, že emoce budou,“ říká pětatřicetiletý hokejista, mistr světa z roku 2010, který s Pardubicemi získal tři mistrovské tituly.

Derby je tady. V neděli se postavíte Pardubicím. Cítíte lehké chvění? Bude to jiný zápas?
Nevím, jestli se dá říct, že to bude úplně jiné, ale specifický zápas to bude určitě, protože jsem spoustu let hrál v Pardubicích. I když je pravda, že jeden zápas jsem proti nim odehrál, když jsem byl na hostování v Plzni (2005/06 - pozn. red.), takže tuhle premiéru už mám za sebou. Derby bude hodně sledované, přijde plný stadion, a proto doufám, že to bude pěkný zápas. A vyhrajeme.

Říká se, že derby nemá favorita, ale v tomto případě jsou karty rozdané jasně. Hradec vládne. Potvrdíte to?
Hrajeme doma, takže budeme chtít naplno bodovat stejně jako v každém zápase. Naše výkony šly v poslední době trochu nahoru, proto věřím, že na výkony i statistiky navážeme a vyhrajeme.

Měl jste možnost sledovat některé z dřívějších derby východočeských rivalů?
Žádné jsem neviděl. Atmosféra je tedy pro mě nová a jsem ni zvědavý.

Hokejové utkání mountfield cupu mezi Mountfield HK (v černočerveném) a HC Dynamo Pardubice (v bíločerveném) na zimním stadionu v Hradci Králové.
Derby: Bude dál Hradec šikanovat Pardubice?

Svým příchodem do Hradce jste v létě vyprovokoval část pardubických fanoušků, kteří vám odchod k sokovi vyčítali. Jste připraven na negativní reakce?
Uvidíme, jestli fanoušci s něčím přijdou, ale očekávám, že ano. Už jsme hráli proti Pardubicím přípravu v rámci srpnového Mountfield Cupu a něco už jsem si vyslechl. Myslím si, že tomu tak bude i v neděli. Ale je to sport, hrajeme hokej pro fanoušky a pozitivní, ale i negativní emoce k tomu patří. A po pravdě, nějakých transparentů si všimnu maximálně na střídačce, včetně pokřiků… Ale když jsem na ledě, tak se soustředím jen na hokej, v hledišti si lidé mohou dělat, co chtějí a je mi to jedno.

Jak už zaznělo. V Pardubicích jste hrál dlouhé roky, zažil jste úspěšnou éru. Proč se podle vás Dynamo dostalo do problémů a co je potřeba udělat, aby se klub znovu postavil na nohy?
V dnešní době je hokej hlavně o penězích, proto nejzásadnějším bodem je stabilita klubu. To je nejdůležitější úkol pro město a pro kluky, kteří do klubu vstoupili a jsou teď ve vedení. Také všem pomůže i klidnější ročník, kdy se podaří zachovat extraligovou příslušnost dříve, než v baráži a sezona pak končí pomalu déle než při finálové sérii.
Dalším důvodem úpadku je, že za poslední roky odešla spousta hráčů. Začali jsme to my s Količem (Kolářem) a postupně odcházeli další. V podstatě platilo, že odešel pomalu každý, komu se vydařila sezona a klubu se nepodařilo najít adekvátní náhradu.

Dobírají si vás spoluhráči před nedělním třaskavým duelem?
Určitě. Každý hráč z mužstva má nějaký klub. Já mám Pardubice, protože jsem tam hrál, stejně tak Blaž Gregorc. A kdo žádný neměl, tak mu byl nějaký přiřazen, aby to bylo spravedlivé. A podle výsledku musí každý něco připravit. Záleží na každém, co vymyslí, jestli dá peníze do kasy, nebo zajistí občerstvení.

Prozradíte, co vy připravíte spoluhráčům?
Já to vidím na středeční oběd, ty máme v kabině, a bude nějaká kachna nebo svíčková (úsměv).